Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Facturi primite de la PFA radiat. Care este procedura de anulare?


de Redactia PortalPFA la 04 Sep. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturi primite de la PFA radiat. Care este procedura de anulare?
Prezentam mai jos cazul unei societati platitoare de TVA (lunar) care inregistreaza si plateste, in iulie 2019, doua facturi catre o PFA platitoare de TVA trimestrial. La inceputul lunii septembrie, PFA afla ca a fost radiata si cere anularea celor doua facturi. Vom afla de la expertul nostru care este procedura de anulare a societatii.


Facturi primite de la PFA radiat: raspunsul specialistului

 

Conform art. 287 lit. b coroborat cu art. 330 alin. 2 din Codul fiscal "anularea" facturilor, care implica emiterea facturilor de stornare/corectie poate avea loc (pe langa alte situatii, care nu sunt de interes in acest caz) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj.

Aceasta se poate realiza de catre emitentul facturilor initiale, adica de PFA ori, daca PFA-ul nu emite aceste facturi de corectie, de catre SRL in calitate de beneficiar, pe baza de autofacturi emise conform prevederilor art. 319 alin. 3 din Codul fiscal si pct. 92 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare.
 
De mentionat ca autofacturile se emit de beneficiar doar in situatiile in care este vorba ajustari ale TVA pentru situatiile reglementate la art. 287 alin. a-c si e din Codul fiscal.
 
In cazul prezentat se deduce insa ca la data emiterii celor doua facturi de catre PFA catre SRL din luna iulie 2019, PFA-ul era deja radiat in sensul ca nu mai putea desfasura activitati economice si nici nu mai detinea cod valid de TVA, astfel ca nu poate fi vorba de o ajustare a bazei impozabile in sensul  art. 287 alin. a-c si e din Codul fiscal, care sa conduca la obligativitatea emiterii de autofacturi de catre SRL. Totusi, in lipsa unor facturi de stornare din partea de PFA, societatea SRL poate emite si autofacturi, chiar daca nu este vorba de ajustari in sensul dispozitiilor legale anterior invocate.
 
Societatea beneficiara SRL va considera cheltuielile nedeductibile pentru trim. III 2019 si va proceda la ajustarea negativa a TVA dedusa initial in luna iulie 2019 prin intermediul decontului de TVA aferent lunii august 2019 (daca acesta nu a fost depus) sau printr-un decont ulterior.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.67 din 6 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016