Fisa de post si regulamentul intern devin din nou obligatorii pentru PFA-urile, II-urile si IF-urile care renuntasera anterior la aceste acte, a hotarat Guvernul.
De la 6 octombrie 2022 a fost abrogata OUG 37/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii, prin care se renuntase la aceste obligatii pentru angajatorii care au mai putin de noua salariati. Insa autoritatile s-au razgandit intre timp si au introdus in legislatie aceasta obligativitate prin Legea 275/2022 care respinge prevederile OUG 37/2022.
Ordonanta a fost abrogata fiindca s-a considerat ca masurile propuse ar crea un dezechilibru major in relatiile de munca prin imposibilitatea angajatorului de a-si realiza obligatiile prevazute de lege, in acelasi timp lasand angajatii fara protectie.
Potrivit documentului, “Masurile propuse golesc de continut prevederile art. 40 alin. (1) din Codul muncii, in sensul ca micul intreprinzator nu mai poate sa-si exercite autoritatea de control asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu si nici sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.”
In ultimul an, fisa postului si regulamentul intern au fost optionale atat pentru IMM-uri, cat si pentru PFA-uri, II-uri si IF-uri.
Asadar, fisele de post trebuie scrise si trimise spre semnare salariatilor cat mai curand, daca nu a fost deja implementata modificarea, dupa care atasate la contractul individual de munca. O atentie deosebita trebuie sa o acorde PFA-urile, II-urile si IF-urile infiintate dupa inceputul lunii mai 2021, care nu au folosit deloc fise de post si regulament intern pana acum.
Atentie! Cand vine vorba despre fise de post, stiti bine! Trebuie:
- sa fie in deplina conformitate cu Regulamentul General privind Protectia Datelor Personale (GDPR) – abaterile de la masurile legislative legate de GDPR se pedepsesc cu amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri anuala sau 20.000.000 de euro (alegandu-se suma mai mare, in functie de abatere).
- sa le aveti – sunt acte obligatorii ce constituie anexa la Contractul Individual de Munca
- sa fie corect completate, in deplina conformitate cu noile denumiri COR – neconcordanta se pedepseste cu amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 lei!
- sa fie complete, existenta tuturor conditiilor in care se desfasoara activitatea angajatului pe postul respectiv fiind vitala pentru evitarea ulterioara a unor neintelegeri/conflicte/procese
Autor:
Viorica GhineaGhinea Viorica face parte din echipa
Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.