UPDATE in 22 aprilie 2020. ANAF intentioneaza ca, pe perioada starii de urgenta, si in intervalul de 30 de zile de la incetarea acesteia, sa nu trimita notificari persoanelor in numele carora entitatile non-profit/unitatile de cult au depus formularul 230, potrivit Ordinului nr. 936/2020.
Amintim ca formularul 230 prevede redirectionarea cotei de 3,5% din impozitul pe venit platit statului catre entitatile non-profit/unitati de cult.
Ordinul nr. 936/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 325 din 21 aprilie.
Cu scopul de a limita rapandirea noului tip de coronavirus, ANAF va amana verificarea sumelor redirectionate din impozit catre entitati nonprofit/unitati de cult, insa acestea vor fi virate in continuare catre beneficiari. "Virarea sumelor in contul entitatilor nonprofit/unitatii de cult se va realiza fara notificarea contribuabililor, in termen de 90 de zile de la data depunerii cererii.", se precizeaza in referat. Totusi, verificarile vor fi reluate la o data ulterioara.
Proiectul de Ordin ANAF prevede modificarea OPANAF nr.147/2020 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare si pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii din Ordinul presedintelui ANAF nr.147/2020, cu modificarile ulterioare.
“Luand act de evolutia situatiei epidemiologice pe teritoriul Romaniei si de evaluarea riscului de sanatate publica pentru perioada imediat urmatoare, care indica o crestere masiva a numarului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, in scopul prevenirii raspandirii virusului, propunem ca pe perioada starii de urgenta, precum si in intervalul de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta, organele fiscale sa nu emita si sa nu transmita contribuabililor notificarea privind destinatia unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult”, arata un proiect ANAF.
Conform procedurii, in cazul in care formularul 230 a fost depus pe baza de borderou, de catre entitatile non-profit/unitatile de cult, ANAF emite si transmite contribuabililor ”Notificarea privind destinatia unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult”, pentru a verifica daca aceasta reprezinta optiunea lor.
Fiscul specifica faptul ca majoritatea persoanelor fizice care depun formularul 230 obtin venituri din salarii si pensii si nu sunt inrolate in Spatiul privat virtual. Ca urmare, comunicarea notificarilor se realizeaza prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire. In cazul in care, nu au optat pentru virarea sumei din impozitul anual datorat in contul entitatii mentionate in notificare, contribuabilii comunica, in scris, acest aspect organului fiscal. Potrivit informatiilor primite de la Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor Publice, entitatile beneficiare pot depune formularul 230 prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe baza de borderou, avand atasate formularele 230 scanate. Intrucat, organul fiscal trebuie sa se asigure ca toate formularele 230 depuse de entitatile beneficiare, pe baza de borderou, indiferent de modalitatea de depunere a acestor formulare, reprezinta optiunea persoanelor fizice exprimata in conformitate cu prevederile art.123^1 din Codul fiscal, este necesara si modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020.
Autor:
Viorica GhineaGhinea Viorica face parte din echipa
Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.