In prezent, persoanele fizice care exercita profesii libere sau care desfasoara activitati economice in mod independent si care nu se inregistreaza potrivit legii speciale in registrul comertului, nu pot solicita inregistrarea fiscala prin depunerea declaratiei de inregistrare fiscala prin mijloace electronice de transmitere la distanta. In acest context, ANAF a publicat un proiect de ordin referitor la modificarea si completarea anexei la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2021/2021 privind competenta de administrare a obligatiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.
Sectiunea A “Procedura de inregistrare fiscala” a Capitolului II “Procedura de inregistrare si administrare a obligatiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere” din anexa la OPANAF nr.2021/2021, contine numai prevederi cu privire la competenta organului fiscal si nu are detaliata procedura de inregistrare fiscala a acestei categorii de contribuabili.
Pentru a veni in sprijinul persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, precum si pentru a asigura o aplicare unitara, de catre organele fiscale competente, a procedurii de inregistrare fiscala pentru aceasta categorie de contribuabili, a fost necesara completarea sectiunii mentionate cu prevederi privind inregistrarea fiscala.
Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, cu modificarile ulterioare, s-a stabilit ca formularul 070 “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere” poate fi depus si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Astfel, prin prezentul proiect de ordin se propune ca, in cazul acestei categorii de contribuabili, declaratia de inregistrare fiscala sa poata fi depusa atat prin intermediul serviciului “Spatiul privat virtual”(SPV), daca persoana fizica care solicita inregistrarea fiscala este utilizator al acestui serviciu, identificata prin NPOTP (nume, parola si cod de autentificare de unica folosinta), cat si cu semnatura electronica calificata, utilizand site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Ulterior inregistrarii fiscale, persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, se va identifica in relatia cu organul fiscal, pentru a depune cereri, inscrisuri sau documente la organul fiscal, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, numai cu certificate calificate, potrivit art.80 alin.(1) lit.a) din Codul de procedura fiscala.
Foto: pexels.com
Autor:
Alina IlieAlina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata.