de Redactia PortalPFA la 23 Oct. 2019
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.
Persoanele fizice se pot autoriza in una dintre urmatoarele forme: Persoana Fizica Autorizata (PFA), Intreprindere Familiala (IF) si Intreprindere Individuala (II), asa cum sunt definite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.
Activitatile economice pot fi desfasurate in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa.
Persoana fizica care doreste sa desfasoare activitati economice pe teritoriul Romaniei are obligatia sa solicite oficiului registrului comertului de pe langa tribunal inregistrarea si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice ca persoana fizica autorizata –PFA.
Conform OUG 44/2008, PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN. PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
O persoana titulara a PFA poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.
PFA isi desfasoara activitatea folosind in principal forta de munca si aptitudinile sale profesionale. Ea nu poate cumula si calitatea de intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale.
Documente necesare pentru PFA
Documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului, inregistrarea fiscala si autorizarea functionarii a persoanei fizice autorizate le regasiti pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului, la adresa:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice/persoane-fizice-autorizate-pfa
Inregistrarea fiscala
Formularul 070 nu se depune la inceputul activitatii, daca nu sunt modificari fata de datele declarate initial la Registrul Comertului, deoarece inregistrarea fiscala se realizeaza la Registrul Comertului prin completarea Anexei 1 privind inregistrarea fiscala.
Daca ulterior inregistrarii la Registrul Comertului, in cadrul activitatii PFA, intervin modificari (de exemplu, PFA angajeaza salariati, solicita inregistrarea ca platitor de TVA prin optiune sau pentru depasirea plafonului s.a.) PFA va depune Declaratia de mentiuni pentru modificarea vectorului fiscal.
Impozit si contributii
Veniturile obtinute de PFA constituie venituri din activitati independente.
Venitul net anual din activitati independente se determina prin utilizarea unuia din urmatoarele sisteme:
1. sistem real - care presupune organizarea contabilitatii conform OMFP 170/2015, in partida simpla sau in partida dubla, conform optiunii contribuabilului.
Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla au fost aprobate prin Ordinul MFP nr. 170/2015. Pentru evidentierea in contabilitatea in partida simpla a operatiunilor efectuate se utilizeaza urmatoarele registre contabile: Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul-inventar.
Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, conform regulilor prevazute la art. 68 din Codul fiscal. Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual (aprobat prin O.M.F.P. nr. 3254/2017). Contribuabilii pot tine Registrul de evidenta fiscala in forma scrisa sau electronica, cu respectarea modelului si continutului prevazute de ordin.
Cota de impozit este de 10% si se aplica asupra venitului net impozabil determinat conform art. 118 din Codul fiscal, respectiv:
a) se determina venitul net anual (venituri impozabile – cheltuieli deductibile) recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;
b) se determina venitul net anual impozabil prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate prevazute la lit. a), din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.
Exemplu de calcul impozit:
Venit brut: 40.000 lei
Cheltuileli deductibile: 15.000 lei
Venit net anual: 40.000 lei – 15.000 lei = 25.000 lei
CAS: 2.080 lei x 12 x 25% = 6.240 lei
CASS: 2.080 lei x 12 x 10% = 2.496 lei
Venit net anual impozabil: 25.000 lei – 6.240 lei = 18.760 lei
Impozit: 18.760 lei x 10% = 1.876 lei
1. norma de venit.
PFA a carei activitate se incadreaza in activitatile prevazute in Nomenclatorul normelor de venit poate opta ca venitul net anual sa se stabileasca pe baza normelor de venit conform art. 69 din Codul fiscal. In acest caz persoana fizica va avea obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari, potrivit reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 170/2015.
Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii este aprobat prin OMFP 925/2017.
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.
Stabilirea nivelului normelor de venit precum si publicarea acestora, anual, in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica reprezinta atributia Directiilor generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
In cazul in care un contribuabil desfasoara mai multe activitati pentru care venitul net se determina de catre contribuabil pe baza normelor de venit, stabilirea venitului net anual se efectueaza prin insumarea nivelului normelor de venit corectate potrivit criteriilor specifice.
Normele de venit pentru 2019 se publica pe site-ul ANAF.
Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
Contributii sociale
In anul 2019, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, datoreaza contributia de asigurari sociale, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice – 2.080 lei x 12 = 24.960 lei.
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente care se estimeaza a se realiza in anul curent.
Persoanele fizice care nu estimeaza un venit de cel putin 12 salarii minime brute pe tara pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent, in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste acest nivel.
Asadar, contributia de asigurari sociale este facultativa pentru persoanele fizice care realizeaza venituri sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
Cota de contributie este 25%. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul ales de persoana fizica, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.
Contributia de asigurari sociale se calculeaza de persoana fizica prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului ales.
Persoanele fizice depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 15 martie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia datorata.
Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.
Contribuabilii care incep o activitate in luna decembrie depun declaratia unica pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Exceptii - Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale.
Contributia de asigurari sociale de sanatate
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri:
• venituri nete din activitati independente,
• venituri din drepturi de proprietate intelectuale,
• venituri din asocierea cu o persoana juridica,
• venituri nete din cedarea folosintei bunurilor,
• venituri din investitii,
• venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
• venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal.
Veniturile care se iau in calcul sunt:
1. venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente;
2. venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare;
3. venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice,;
4. venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
5. venitul si/sau castigul din investitii. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;
6. venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
7. venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse.
Cota contributiei la sistemul de sanatate este de 10% iar baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.
Persoanele fizice care realizeaza veniturile depun declaratia unica pana la data de 15 martie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia.
Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa realizeze venituri iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Contribuabilii care incep o activitate in luna decembrie depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Casa de marcat
Daca va incasa contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul/serviciilor prestate catre populatie integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, persoana fizica va avea obligatia sa detina si sa utilizeze casa de marcat in conditiile OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu exceptiile mentionate la art. 2 din aceasta ordonanta.
Taxa pe valoare adaugata
Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata o persoana fizica ce desfasoara activitati economice are calitatea de persoana impozabila.
Cu exceptia cazului in care desfasoara doar activitati scutite de TVA fara drept de deducere (operatiuni prevazute la art. 292 din Codul fiscal), cu privire la taxa pe valoarea adaugata, la inregistrare persoanele fizice autorizate pot opta:
1. Pentru inregistrarea in scopuri de TVA, in urmatoarele cazuri:
• daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
• daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
sau,
1. Pentru aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderile mici, daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire.
Persoanele fizice autorizate pot aplica regimul special de scutire daca cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire de 88.500 euro. Echivalentul in lei al plafonului de 65.000 euro se determina in functie de cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie.
Plafonul in lei astfel determinat este de 300.000 lei. Acest plafon se aplica si persoanelor care incep activitatea in decursul unui an calendaristic.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu – Economist.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii