Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU
un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail
pentru a primi Raportul Gratuit

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata

Impozitarea microintreprinderilor in 2015 si modificarile pentru 2016


de Victor Achim la 10 Dec. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea microintreprinderilor in 2015 si modificarile pentru 2016
Microintreprinderile care realizeaza in cursul anului fiscal 2015 venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit, potrivit art.112 indice 6 din Codul fiscal.


Conform legislatiei in vigoare, calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in prezentul articol, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Atentie! Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv”.
 
Contribuabilul are obligatia de a comunica organului fiscal in termen de 30 de zile de la data de la care nu mai sunt indeplinite oricare dintre cele doua conditii iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unei declaratii de mentiuni ( 010), potrivit Codului de procedura fiscala

Pentru anul 2016, prin OUG 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015
privind Codul fiscal  si a Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala , se modifica

Definitia microintreprinderii se modifica din 2016 prin OUG 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal  si a Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, aceasta urmand sa reprezinte persoana juridica romana, care a realizat la 31 decembrie anul precedent:

- venituri, altele decat din consultanta sau management, in proportie de 80%, din veniturile totale;
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile.

In cazul in care cifra de afaceri in anul 2015 nu depaseste 100.000 de euro, contribuabilul trebuie sa se inregistreze ca platitor de venituri pe microintreprinderile pentru anul 2016.
 
Atentie! Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016