Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Incasare de la Google. Care sunt obligatiile fiscale ale unei PFA neplatitoare de TVA?


de Redactia PortalPFA la 08 Dec. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasare de la Google. Care sunt obligatiile fiscale ale unei PFA neplatitoare de TVA?
Cum trebuie sa procedeze o PFA neplatitoare de TVA care are o incasare de la Google, aflam in continuare de la expertul nostru in domeniu.


Subiectul studiului de caz este o persoana fizica autorizata, neplatitoare de TVA, care incaseaza lunar de la Google Irlanda o anumita suma pentru activitatile de pe canalul de Youtube.
 
De aici apar trei dileme al caror raspuns il prezentam mai jos:
 
1. Care sunt obligatiile fiscale si declarative pentru suma de bani incasata?
2. Se plateste TVA pentru suma de bani incasata?
3. Veniturile se declara in declaratia unica? Google nu a emis factura. Daca va emite sau nu, cum se modifica datele problemei?
 

Incasare de la Google - obligatii PFA: raspunsul specialistului

 
Societatea neplatitoare de TVA din Romania, inainte de prestarea de servicii IT catre o persoana impozabila din Irlanda, are obligatia de a solicita codul special de TVA.
 
Din punct de vedere al TVA operatiunea este asimilata unei prestari de servicii cu plata conform art. 272 alin. (1) din Codul fiscal.
Operatiunea este impozabila in Irlanda deoarece locul prestarii serviciilor este considerat a fi la beneficiar, in baza art. 278 alin. (2) din Codul fiscal:
 
278. (2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
 
Din punct de vedere al TVA locul prestarii acestor servicii este considerat a fi in statul membru in care beneficiarul isi are sediu activitatii economice conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. In acest caz, din punct de vedere al TVA serviciile nu sunt impozabile in Romania nefiind indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 268 alin. (1) din Codul fiscal.
 
Veniturile inregistrate intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Prestarea intracomunitara de servicii o veti prezenta in jurnalul de vanzari al societatii.
 
Din punct de vedere declarativ veti completa si veti depune formularul D390 VIES Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare reglementat de Ordinul nr. 705/2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei (exigibilitatea taxei intervine de regula la data emiterii facturii fiscale).
 
Prestarea de servicii se va declara pentru partenerul din Irlanda cu atribut P.
 
Veniturile obtinute se declara in Declaratia unica similar oricaror venituri obtinute de PFA.Sunt venituri provenite din prestarea unor servicii din realizarea de emisiuni pe youtube.
 
Daca Google emite factura catre PFA ul dvs realizati o achizitie intracomunitara de servicii , se declara pe codul special de tva in D301 si achitati efectiv 19% cu ordin de plata catre bugetul de stat din Romania.
 
Cheltuiala din factura de la Google este de asemenea o cheltuiala ce o treceti in Declaratia unica ce va conta la determinarea venitului net ce va fi impozitat cu 10%.


 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.2 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016