Luam ca exemplu, prin cele ce urmeaza, un cabinet individual medical organizat ca PFA si neplatitor de TVA care a achizitionat in leasing un autoturism. Leasingul s-a terminat iar autoturismul este complet amortizat. Lunar din ratele de leasing s-au inregistrat drept cheltuiala deductibila 50% din valoarea facturilor cu tot cu TVA. In cazul in care, se doreste vanzarea acestui autoturism catre o persoana fizica, vom vedea care este regimul fiscal din punct de vedere al TVA si care este modalitatea de incasare legala. Persoana fizica cumparatoare nu are cont bancar.
Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici nu are voie sa mentioneze taxa pe valoarea adaugata pe factura sau pe alt document, in conformitate cu prevederile art. 310 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal.
Potrivit art. 4 din Legea 70/2015 actualizata, operatiunile de incasari in de la persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari de bunuri se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.
Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru operatiunile de incasari in numerar, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.
Aceste prevederi nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care intre pfa si persoana fizica sunt incheiate contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate, conform legii.
Potrivit art 5 lit. a) din Legea 70/2015 actualizata, plafoanele-limita nu se aplica, pentru depunerea de numerar in conturile deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei, inclusiv in automatele de incasari in numerar.
Prin urmare, cabinetul individual organizat ca pfa, neplatitor de tva (aplicati regimul special de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal), nu are obligatia colectarii tva la data livrarii bunului.
Operatiunile de incasari in de la persoane fizice se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana. In cazul in care valoarea vanzarii depaseste aceasta valoare, pentru respectarea legii 70/2015 aveti urmatoarele variante:
- incheiati contract de vanzare-cumparare cu plata in rate, conform legii (probabil nu este cazul) (conform art. 4 alin. (3) din Legea 70/2015);
- persoana fizica va depune numerarul direct in contul PFA, cu foaie de varsamant, contravaloarea bunurilor achizitionate (conform art. 5 lit. a) din Legea 70/2015).