Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Incasari si plati in numerar: evidenta sumelor din casierie si plafonul zilnic


de Redactia PortalPFA la 07 Iul. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasari si plati in numerar: evidenta sumelor din casierie si plafonul zilnic
Persoanele fizice care desfasoara activitatea in mod independent nu au obligatia de a completa Registrul de casa. Soldul din casierie nu este plafonat, insa incasarile si platile in numerar sunt plafonate.


Incepand cu data de 9 mai 2015 sunt limitate platile si incasarile in numerar efectuate de firme, insa plafoanele prevazute in Legea nr. 70/2015 se vor aplica si persoanelor fizice autorizate, precum si altor categorii de contribuabili. Mai exact, este vorba despre:
 
– persoane fizice autorizate (PFA),
– intreprinderi individuale (I.I.),
– intreprinderi familiale (I.F.),
– liber-profesionisti,
– persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent,
– asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.
 
Aceste persoane pot incasa sume de bani in numerar de la o alta PFA sau de la I.I., I.F., societate etc., de exemplu, in limita a 5.000 lei/zi/persoana.
De asemenea, se pot efectua plati in numerar catre o alta PFA, I.I., I.F. etc. societate, in limita a 5.000 lei/zi/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.
 
In acelasi timp, platile din avansuri spre decontare se vor realiza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
 
Incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei sunt interzise.
Practic, daca o persoana (PFA, I.I., I.F. etc.) va avea de incasat o factura cu o valoare mai mare de 5.000 lei, aceaste nu are voie sa fractioneze suma de incasat in mai multe transe in numerar, ci va putea sa incaseze maximum 5.000 lei in numerar si restul prin banca.
 
Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei. Cu alte cuvinte, daca o persoana (PFA, I.I., I.F. etc.) va avea de platit o factura a carei valoare depaseste plafonul de 5.000 lei, va putea plati maximum 5.000 lei in numerar si restul prin banca. Numai in cazul in care o persoana (PFA, I.I., I.F. etc.) are de platit o factura catre magazine de tipul cash and carry (ex: Metro, Selgros), plata poate fi efectuata cu maximum 10.000 lei in nume rar/zi.
 
De exemplu, o persoana (PFA, I.I., I.F. etc.) poate sa incaseze in numerar de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de impru mu turi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana si le este interzis sa efectueze incasari fragmentate de la per soa nele fizice pentru operatiunile de mai sus, daca acestea au o valoare mai mare de 10.000 lei.
 
Prevederile mentionate anterior nu se vor aplica pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate cu plata in rate, in conditiile in care intre aceste persoane (PFA, I.I., I.F. etc.) si persoanele fizice sunt incheiate contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate, conform legii.
 
In ceea ce priveste operatiunile de plati in numerar, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari, efectuate de persoanele fizice autorizate catre persoane fizice, nu pot depasi plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.
 
In cazul facturilor stornate, aferente bunurilor returnate si/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, restituirea sumelor aferente va putea fi efectuata astfel: 5.000 lei in numerar, iar sumele care depasesc acest plafon vor putea fi restituite numai prin instrumente de plata fara numerar (banca).
In cazul returnarii de bunuri de catre persoanele fizice si, respectiv, ne pres tarii de servicii catre persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuata in numerar in limita a 10.000 lei, sumele care depasesc acest plafon putand fi restituite numai prin instrumente de plata fara nu merar.
 
Prin exceptie, in cazul in care, la data restituirii, persoanele fizice declara pe propria raspundere ca nu mai detin cont bancar, restituirea se poate face integral in numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituita.
 
Persoanele fizice care nu vor respecta limitele impuse de Legea nr. 70/2015 pentru incasarile si platile in numerar vor fi sanctionate cu amenzi.
Concret, acestea ar putea primi o amenda de 10% din suma incasata/platita care depaseste plafonul stabilit de actul normativ pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 lei, pentru urmatoarele fapte con siderate contraventii:
 
– nerespectarea plafoanelor pentru platile si incasarile fragmentate;
– nerespectarea plafoanelor aferente operatiunilor cu facturi stornate;
– nerespectarea plafoanelor valabile pentru tranzactiile efectuate cu persoane fizice.
 
Persoanelor fizice autorizate le este interzis sa acorde orice avantaje clien ti lor pentru efectuarea de plati in numerar. Persoanele care nu vor respecta aceasta obligatie vor fi sanctionate cu amenda de la 3.000 la 4.500 lei.
 
De la infiintarea PFA pana la radierea ei, in Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale gasesti totul! Informatii contabile, fiscale, juridice din surse legale, in vigoare.
 

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.81 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016