Dezbatem cazul unei angajate care pana in 21.01.2022 a fost in CCC. Din aceeasi data a intrat in CM cod 08/sarcina si lauzie. Indemnizatia de crestere copil de care a beneficiat a fost calculata in baza veniturilor obtinute din activitatea in cadrul societatii noastre, precum si din veniturile obtinute din activitatea PFA in baza unor contracte de prestari servicii. Activitatea PFA a fost suspendata incepand cu ianuarie 2020.
Care este baza de calcul pentru plata concediului medical - indemnizatia totala acordata sau trebuie luata in calcul doar cota parte din totalul indemnizatiei?
Indemnizatie de maternitate - baza de calcul: raspunsul specialistului
Potrivit art. 25 alin. (1) si (2) din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
(2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit 10 alin. (1) si alin. (4) lit. c) din acelasi act normativ, (1) Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca. (...)
(4) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1)-(3), se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2), veniturile care se iau in considerare sunt: (...) c) indemnizatiile de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2) lit. d);
La art. 8 alin. (2) lit. d) se mentioneaza faptul ca, Se asimileaza stagiului de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care: (...) d) a beneficiat (...), de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
Pentru veniturile obtinute din activitatea PFA-lui in baza unor contracte de prestari servicii nu se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca, astfel ca aceste venituri nu intra in baza de calcul al indemnizatiei de maternitate.
Prin urmare, baza de calcul pentru plata concediului medical cod 08 nu este indemnizatia totala acordata, ci suma aferenta pentru care s-a datorat contributia asiguratorie pentru munca, respectiv partea corespunzatoare veniturilor din salarii.
Autor:
Redactia PortalPFARedactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.