de Victor Achim la 04 Nov. 2015 Exclusiv
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Plata indemnizatiilor se face lunar, potrivit art.36 alin. (3) din acelasi act normativ, de catre:
- angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B;
- institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
- casa de asigurari de sanatate, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (2) si pentru persoanele prevazute la art. 23 alin. (2) si la art. 32.
Conform legislatiei in vigoare, apreciem ca la calculul indemnizatiei de incapacitate temporara de munca angajatorul va lua in considerare veniturile din salarii realizate de salariat in ultimile 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediu medical nu si alte venituri realizate de salariat.
Persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente pot beneficia de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate daca se asigura in acest sistem si depun declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la Casa de asigurari de sanatate la care sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate si platesc contributia de 0,85% aplicata asupra veniturilor supuse impozitului pe venit.
Declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii se intocmeste in forma scrisa, conform modelului prezentat in anexa nr. 4 la Norma din 27 ianuarie 2006 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, si se depune personal sau de catre persoana imputernicita de titularul declaratiei.
Astfel, persoana in cauza va beneficia de indemnizatie temporara de munca pentru veniturile realizate in calitate de PFA daca s-a asigurat conforme celor mentionate anterior si a realizat stagiul de cotizare prevazut de lege.
Pe durata incapacitatii temporare de munca se suspenda atat activitatea realizata in calitate de PFA, cat si activitatea realizata in calitate de salariat.
Sursa: Portal Codul Muncii
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii