Infiintarea unei PFA (Persoana Fizica Autorizata) in domeniul IT poate parea complicata la prima vedere, dar, de fapt, e un proces destul de clar daca urmezi pasii potriviti. Daca esti programator, consultant IT, designer web sau ai orice alta activitate in acest domeniu si vrei sa lucrezi pe cont propriu, infiintarea unei PFA poate fi o alegere buna.
Infiintare PFA in IT: Care sunt demersurile necesare?
Mai intai, trebuie sa faceti demersuri la Registru comertului pentru infiintarea PFA, in domeniul IT. In domeniul pe care veti desfasura activitatea, trebuie sa detineti documente pentru care va autorizati (diploma de studii, etc.).
Aici aveti instructiuni cu privire la inregistrarea direct pe site-ul Registrului comertului >>
Practic trebuie sa va faceti un cont pe site-ul Registrului comertului si apoi sa depuneti documentele, online sau mai exista posibilitatea sa depuneti direct documentele la Registru comertului de care apartineti. Persoana fizica autorizata (P.F.A) poate avea in obiectul de activitate
cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
Cu privire la codurile activitatea efectiv desfasurata, puteti accesa
acest link pentru a stabili cele 5 coduri CAEN, cu privire la desfasurarea activitatii:
Exemplu: Ce include si ce exclude codul CAEN 6210
COD CAEN 6210 (Rev. 3): Activitati de realizare a softului la comanda (software orientat client)
Acest cod CAEN include activitatile de scriere (programare), modificare, testare si asistenta privind produsele software. Este asemenea inclusa scrierea de programe urmand indicatiile utilizatorilor (programe orientate pe client).
Codul CAEN 6210 include:
- proiectarea structurii si continutului si/sau scrierea codului de calculator necesar pentru a crea si implementa:
- sisteme software
- aplicatii software
- baze de date
- pagini web
- aplicatii pentru mobil
- adaptarea software-ului potrivit cerintelor specifice, adica modificarea si configurarea unei aplicatii existente astfel incat devine compatibila si functionala, potrivit mediului sistemului informatic al clientului
Codul CAEN 6210 exclude:
- publicarea pachetelor de programe, vezi cod CAEN 5829
- transpunerea sau adaptarea software-ului nespecializat pentru o anumita piata, pe cont propriu, vezi cod CAEN 5829
- planificarea si proiectarea sistemelor de calcul electronic ce integreaza echipament, software si tehnologii de comunicatii, chiar daca software-ul furnizat este o componenta integranta, vezi cod CAEN 6220
P.F.A poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
O persoana titulara a P.F.A
poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care P.F.A este autorizata.
Atentie! Declaratia unica s-a modificat! Iata modul corect de completare in 2025, cu exemple pentru toate tipurile de venit! Folositi acest ghid practic cu instructiuni clare si recomandari profesioniste!
Declaratia unica (formular 212) privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza si se depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de arealizare a veniturilor.
Astfel, veti depune declaratia unica (formularul 212) pentru anul 2025, pana pe data de 25 mai 2026, in care veti declara si pe baza careia veti declara impozitul pe venit si contributiile sociale (CAS si CASS).
Informatii oferite in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.