de Victor Achim la 12 Oct. 2016 Exclusiv
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Vom vedea astfel sub ce forma poate obtine astfel de venituri, pe langa optiunea de a infiinta un PFA, daca se pot trata ca venituri cu retinere la sursa, precum si ce obligatii trebuie sa indeplineasca pentru a obtine venituri din aceste activitati.
Exista in Codul fiscal posibilitatea retinerii la sursa a impozitului pe venit pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii si profesii liberale pentru care sunt aplicabile prevederile referitoare la impozitarea veniturilor din activitati independente.
Este vorba de impozitarea ca „alte venituri” in temeiul art. 114 alin. 2 lit. g din Codul fiscal, dar la pct. 35 alin. 2 din Normele metodologice de aplicare se precizeaza ca in aceasta categorie se includ veniturile obtinute de acei contribuabili care nu sunt inregistrati fiscal, fara a avea caracter de continuitate, cu alte cuvinte este vorba de venituri obtinute ocazional. Activitatea ocazionala a fost definita candva (art. III alin. 10 din OUG 58/2010 abrogat prin OUG 125/2011) ca fiind o activitate desfasurata in mod sporadic, fara a avea caracter de regularitate/continuitate.
Ca atare, daca medicul obtine veniturile din participarea la conferinte in mod sporadic (spre exemplu, 1-2 participari/an) pot fi incidente prevederile art. 114 din Codul fiscal
referitoare la alte venituri, platitorul de venit retinandu-i la sursa impozitul, iar medicul nefiind nevoit sa se inregistreze fiscal (sa infiinteze PFA).
Daca participarea la conferinte, training-uri nu mai este sporadica, atunci medicul trebuie sa se inregistreze fiscal pentru activitatea de training (sa-si infiinteze PFA), existand riscul ca la o eventuala inspectie fiscala organele de control sa considere ca aceasta activitate are caracter indepedendent, cu indeplinirea a cel putin 4 din cele 7 criterii stabilite la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal (cu consecintele fiscale de rigoare). Pentru infiintarea PFA-ului trebuie indeplinite formalitatile prevazute de OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale si de legislatia subsecventa acesteia. Pentru activitatea de training se va alege codul CAEN 8559 – Alte forme de invatamant n.c.a.
Dupa infiintare, PFA-ul va fi inregistrat fiscal, va depune declaratie estimativa de venit si declaratie anuala de venit, va achita impozit pe venit si contributii sociale sub forma de plati anticipate si diferente din regularizare pe baza deciziilor de impunere emise de organul fiscal s.a.m.d.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii