de Redactia PortalPFA la 02 Sep. 2019
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Luam drept exemplu situatia unei persoane fizice care doreste sa-si infiinteze o PFA pentru activitati independente - CAEN 9602 coafura. Persoana fizica are domiciliul intr-o comuna din judetul Alba, dar doreste sa-si desfasoare activitatea in municipiul Cluj Napoca. Unde trebuie sa-si depuna cererea la Registrul Comertului in judetul Alba sau in Cluj? In cazul in care se depune in Cluj si primeste certificat de inmatriculare pentru un sediu cu adresa in municipiul Cluj Napoca, cum completeaza declaratia unica (alegand modul de impozitare la norma de venit), luand in considerare grila cu normele de venit din comuna din judetul Alba sau pentru municipiul Cluj (cele din Alba fiind mai avantajoase pentru ca sunt mai scazute)?
Persoanele fizice autorizate au obligatia sa solicite registrului comertului inregistrarea si autorizarea functionarii inainte de inceperea activitatii. Cererea de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii trebuie formulata in termen de 20 de zile de la incheierea acordului de constituire.
Pentru stabilirea sediului profesional, este necesar ca persoana fizica titulara care se autorizeze ca PFA, sa prezinte inscrisul care atesta dreptul de folosinta asupra imobilului cu destinatie de sediu profesional.
Asadar, puteti infiinta PFA cu sediu profesional atat in Alba, cat si in Cluj ,la alegere, in masura in care aveti contract incheiat pe spatiul respectiv, depunand actele la ONRC-ul unde este situat sediul.
O alta varianta ar fi sa declarati sediul fara activitate in Alba si sa deschideti in baza unei documentatii specifice, punctul de lucru din Cluj.
In situatia in care la sediul profesional, imobil cu destinatie de locuinta nu se desfasoara nicio activitate economica, titularul de PFA poate depune o declaratie in acest sens, nemaifiind necesare acordul asociatiei de proprietari in ce priveste functionarea.
Pentru stabilirea punctelor de lucru, este necesar ca persoana fizica titulara care se autorizeaza ca PFA, sa prezinte inscrisul care atesta dreptul de folosinta asupra imobilului cu destinatie de punct de lucru.
Punctul de lucru reprezinta o unitate fara personalitate juridica, ce trebuie inregistrat la Registrul Comertului din judetul in care societatea isi are inregistrat sediul profesional.
PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
O persoana titulara a PFA poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.
Conform prevederilor Codului fiscal, la stabilirea impozitului se va aplica norma de venit de la locul desfasurarii activitatii:
ART. 69 - Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit
(1) In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale definite la art. 67, venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii.
Asadar, in functie de locul unde veti presta efectiv serviciile veti alege normele de venit din judetul arondat locului desfasurarii activitatii.
Referitor la Declaratia unica, aceasta se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta (serviciul Spatiul Privat Virtual disponibil pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa https://pfinternet.anaf.ro/, sau serviciul de depunere declaratii on-line existent pe portalul e-guvernare.ro).
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii