de Victor Achim la 04 Iul. 2018
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
A fost actualizat Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic.
Noul nomenclator intra in vigoare la data de 1 iulie 2018.
Obligatiile fiscale la bugetul asigurarilor sociale, prevazute in vechiul nomenclator (OPANAF 531/2016) care nu se mai regasesc in noul nomenclator (este vorba de contributile de asigurari sociale care au fost abrogate: ex. CAS angajator, CASS angajator, somaj), se platesc in contul unic (pentru perioadele anterioare, daca nu au fost platite) si se distribuie potrivit prevederilor legale in vigoare.
Obligatiile fiscale datorate de contribuabili, aprobate prin OPANAF 1612/2018, se platesc in contul unic de disponibil 55.03 "Sume incasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in curs de distribuire", deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de acestia.
Prin exceptie, impozitul pe venitul din salarii datorat de sediile secundare se vireaza in contul unic, deschis pe codul de identificare fiscala al sediilor secundare la unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat contribuabilul care le-a infiintat.
Sumele platite de catre contribuabili in contul unic se distribuie de catre organul fiscal central competent, denumit in continuare organ fiscal competent, distinct pe fiecare buget sau fond, dupa caz, proportional cu sumele datorate, cu anumite exceptii.
Sumele distribuite se impart apoi in cadrul fiecarui buget sau fond de catre organul fiscal competent, in ordinea prevazuta la art.163, alin.(4) din Codul de procedura fiscala, dupa cum urmeaza:
a) pentru toate impozitele si contributiile sociale cu retinere la sursa;
b) pentru toate celelalte obligatii fiscale principale;
c) pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) si b).
In cazul in care suma achitata nu acopera toate obligatiile fiscale datorate uneia dintre categorii, distribuirea se face, in cadrul categoriei respective, proportional cu obligatiile fiscale datorate.
Dupa efectuarea distribuirii, organul fiscal competent efectueaza stingerea obligatiilor fiscale ale contribuabilului potrivit prevederilor art.165, alin.(1) si (3) din Codul de procedura fiscala si instiinteaza contribuabilul despre modul in care s-a efectuat stingerea cu cel putin 5 zile inainte de urmatorul termen de plata a obligatiilor fiscale, daca acesta a optat pentru a fi instiintat.
Au fost aprobate totodata dispozitii speciale pentru distribuirea sumelor platite de contribuabilii aflati in situatii speciale:
a) Contribuabilii care beneficiaza de inlesniri la plata.
b) Contribuabilii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa.
c) Contribuabilii care se afla in executare silita.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii