Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Informare privind plata si distribuirea obligatiilor in contul unic


de Victor Achim la 04 Iul. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Informare privind plata si distribuirea obligatiilor in contul unic
Te anuntam ca, in Monitorul Oficial din data de 28 iunie 2018, a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr.1612 din 28 iunie 2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic. De asemenea, in Monitorul Oficial nr.545 din 28 iunie 2018 a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr.1613 din 28 iunie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale.


OPANAF 1612/2018 - Nomenclator obligatii platite in contul unic

 

A fost actualizat Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic.

Noul nomenclator intra in vigoare la data de 1 iulie 2018.

Obligatiile fiscale la bugetul asigurarilor sociale, prevazute in vechiul nomenclator (OPANAF 531/2016) care nu se mai regasesc in noul nomenclator (este vorba de contributile de asigurari sociale care au fost abrogate: ex. CAS angajator, CASS angajator, somaj), se platesc in contul unic (pentru perioadele anterioare, daca nu au fost platite) si se distribuie potrivit prevederilor legale in vigoare.

 

OPANAF 1613/2018 - Distribuire sume din contul unic

 

Obligatiile fiscale datorate de contribuabili, aprobate prin OPANAF 1612/2018, se platesc in contul unic de disponibil 55.03 "Sume incasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in curs de distribuire", deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de acestia.

Prin exceptie, impozitul pe venitul din salarii datorat de sediile secundare se vireaza in contul unic, deschis pe codul de identificare fiscala al sediilor secundare la unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat contribuabilul care le-a infiintat.

Sumele platite de catre contribuabili in contul unic se distribuie de catre organul fiscal central competent, denumit in continuare organ fiscal competent, distinct pe fiecare buget sau fond, dupa caz, proportional cu sumele datorate, cu anumite exceptii.

Sumele distribuite se impart apoi in cadrul fiecarui buget sau fond de catre organul fiscal competent, in ordinea prevazuta la art.163, alin.(4) din Codul de procedura fiscala, dupa cum urmeaza:
a) pentru toate impozitele si contributiile sociale cu retinere la sursa;
b) pentru toate celelalte obligatii fiscale principale;
c) pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) si b).

In cazul in care suma achitata nu acopera toate obligatiile fiscale datorate uneia dintre categorii, distribuirea se face, in cadrul categoriei respective, proportional cu obligatiile fiscale datorate.

Dupa efectuarea distribuirii, organul fiscal competent efectueaza stingerea obligatiilor fiscale ale contribuabilului potrivit prevederilor art.165, alin.(1) si (3) din Codul de procedura fiscala si instiinteaza contribuabilul despre modul in care s-a efectuat stingerea cu cel putin 5 zile inainte de urmatorul termen de plata a obligatiilor fiscale, daca acesta a optat pentru a fi instiintat.

Au fost aprobate totodata dispozitii speciale pentru distribuirea sumelor platite de contribuabilii aflati in situatii speciale:
a) Contribuabilii care beneficiaza de inlesniri la plata.
b) Contribuabilii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa.
c) Contribuabilii care se afla in executare silita.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016