Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Inlocuirea contractelor de munca cu cele de prestari de servicii ca PFA sau SRL. Studiu de caz


de Redactia PortalPFA la 09 Aug. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inlocuirea contractelor de munca cu cele de prestari de servicii ca PFA sau SRL. Studiu de caz
In cazul in care o firma din Horeca doreste sa propuna angajatilor sa isi infiinteze PFA sau SRL si sa le incheie astfel contractele de munca, este posibil in legislatie?


Specialistul nostru prezinta in continuare ce prevederi trebuie avute in vedere intr-o astfel de situatie.

Iata raspunsul specialistului!


In situatia in care sunt infiintate PFA-uri trebuie avute in vedere prevederile art. 11 alin. 1 si art. 7 pct. 3 din Codul fiscal, in sensul ca in cazul unui control fiscal exista riscul ca organele fiscale sa considere activitatea persoanelor respective ca activitate dependenta (salariati), daca nu sunt indeplinite cel putin 4 din cele 7 criterii pentru considerarea activitatii ca activitate independenta, respectiv:

- persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;

- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;

- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;

- activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;

- activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;

- persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;

- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Este foarte probabil ca in cazul prezentat nu vor putea fi indeplinite cel putin 4 din cele 7 criterii deoarece persoanele fizice respective nu vor dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru, dar nici nu isi vor asuma riscurile inerente aferente activitatii, acestea apartinand firmei din Horeca, pentru desfasurarea activitatii persoanele fizice utilizeaza patrimoniul companiei, nu patrimoniul propriu, persoanele fizice respective nu fac parte dintr-un corp profesional reglementat prin lege etc.

La verificarea incadrarii in cele 7 criterii se iau in considerare clauzele contractului de prestari de servicii incheiat de restaurant cu PFA-urile, precum si conditiile concrete de desfasurare a activitatii.

In aceste conditii, organele fiscale vor putea stabili in sarcina firmei Horeca obligatii fiscale suplimentare reprezentand impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si contributii sociale obligatorii, ca si cum persoanele fizice respective ar fi angajatii restaurantului, in temeiul art. 11 alin. 1 din Codul fiscal si al capit. IV din Procedura de regularizare a obligatiilor fiscale in cazul reconsiderarii unei tranzactii/reincadrarii formei unei activitati de catre organul fiscal central, aprobata prin OPANAF 3201/2018.

In situatia in care sunt infiintate societati cu raspundere limitata (SRL), in principiu, nu exista riscul reconsiderarii activitatii ca activitate dependenta deoarece este vorba de raporturi juridice intre doua societati. Aceasta nu exclude total orice posibilitate de reincadrare ( fortata ) din partea organelor de control cu prilejul controalelor fiscale ulterioare.

In concluzie, din punct de vedere fiscal exista posibilitatea ca firma Horecal ca lucreze cu fostii angajati pe baza de contract de prestari de servicii, cu riscul reconsiderarii activitatii in activitate dependenta, asa cum s-a prezentat anterior.

De asemenea, pe langa aspectele fiscale, firma Horeca trebuie sa aiba in vedere si respectarea prevederilor din legislatia muncii ori din legislatia ce reglementeaza activitatea de alimentatie publica (legate de concediere - art. 65 din Codul muncii, de exercitarea activitatii cu personal calificat - Ordinul comun 1225/5031/2003 etc.).





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.56 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016