Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Inspectie fiscala la PFA. Cum se procedeaza pentru anii anteriori?


de Redactia PortalPFA la 05 Mai. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectie fiscala la PFA. Cum se procedeaza pentru anii anteriori?
Dezbatem in continuare cazul unei PFA care a avut inspectie fiscala anii interiori, cu accent pe 2015, unde s-a constatat o greseala.


PFA-ul fara angajati a functionat in sistem real din 2013 pana in 2017, iar din 2018 pana in prezent pe norma de venit. 
 
Mai are dreptul ANAF sa verifice situatia fiscala a anului 2015? Ne raspunde specialistul nostru in randurile urmatoare.
 
 

Inspectie fiscala la PFA: raspunsul specialistului

 
Exista un termen de 5 ani anteriori perioadei supuse controlului dupa care se prescrie dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale.
 
Inspectia fiscala reprezinta activitatea ce are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor in legatura cu stabilirea obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impozitare si a situatiilor de fapt aferente, stabilirea diferentelor de obligatii fiscale principale.
 
Inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale.
 
Perioada supusa inspectiei fiscale incepe de la sfarsitul perioadei controlate anterior.
 
Art. 110. - Obiectul, termenul si momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de stabilire a creantelor fiscale.
 
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.
 
(2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, daca legea nu dispune altfel.
 
(3) Dreptul de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 10 ani in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.
 
(4) Termenul prevazut la alin. (3) curge de la data savarsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
 
Astfel baza de impunere a obligatiei pentru impozitul pe venit aferent anului 2015 baza de impunere se constituie in anul 2015, iar termenul termenul de prescriere incepe sa curga de la 01 ianuarie 2016 si se incheie la 31 decembrie 2020.
 
Incepand cu 01 ianuarie 2016, Codul de procedura fiscala aprobat prin Legea 207/2015 prevede ca termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, daca legea nu dispune altfel.
 
In materia cursului prescriptiei, art. 6 alin. (4) din Codul civil prevede ca: Prescriptiile, decaderile si uzucapiunile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a legii noi sunt in intregime supuse dispozitiilor legale care le-au instituit.
 
In concluzie, dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale aferente anului 2015 se prescrie, in conformitate cu dispozitiile aplicabile, respectiv Codului de procedura fiscala din 2003 la data de 1 ianuarie 2021, iar nu la data de 1 iulie 2021 potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala din 2015 care nu sunt aplicabile in acest caz.

 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.45 din 11 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016