Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Inspectii fiscale la persoane fizice. Ce au constatat inspectorii ANAF


de Alina Ilie la 07 Iun. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectii fiscale la persoane fizice. Ce au constatat inspectorii ANAF
Inspectia fiscala reprezinta activitatea ce are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor in legatura cu stabilirea obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impozitare si a situatiilor de fapt aferente, stabilirea diferentelor de obligatii fiscale principale.


Inspectia fiscala se exercita asupra oricaror persoane si entitati, indiferent de forma lor de organizare, la contribuabili, cat si la platitori.
 
ANAF a intocmit un raport privind inspectiile fiscale incheiate in luna aprilie 2023. In cele ce urmeaza, iata 2 exemple de inspectii fiscale desfasurate la contribuabili persoane fizice si constatarile inspectorilor ANAF. Numele si sumele au fost anonimizate de ANAF.
 
1. P.F X are ca obiect de activitate 'cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii, cod CAEN 6810. 
Perioada verificata: 01.01.2017 - 31.12.2021
 
Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala
 
Din verificarea efectuata s-a constatat ca in cursul lunii ianuarie 2018, contribuablul a depasit plafonul de scutire TVA prevazut la art. 310 alin 1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, realizand o cifra de afaceri anuala superioara plafonului de 65.000 euro. Astfel, organele de inspectie fiscala au stabilit TVA suplimentara in suma de x lei.
 
In perioada supusa inspectiei fiscale, contribuabilul verificat a realizat venituri din tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi in scopul obtinerii de venituri cu caracter continuitate, acestea nefiind declarate in conformitate cu art. 68 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Fii perfect protejat impotriva amenzilor inspectorilor ANAF aplicand intotdeauna legislatia de ultima ora! Descopera solutiile oferite de specialisti in Controale fiscale pe TVA. Rambursare, documente justificative, exemple practice - arma ta secreta pentru pregatirea controlului perfect!
 
2. I.F X are ca obiect de activitate 'cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor producatoare de seminte oleaginoase', cod CAEN 0111.
 
Perioada verificata a fost: 01.08.2016 - 31.12.2022 - TVA
 
Principalele constatati ale organelor de inspectie fiscala
 
Din verificarea efectuata s-au constatat urmatoarele deficiente:
 
- in anul 2016 contribuabilul verificat a declarat la APIA suprafata agricola de 15 ha porumb pentru care nu a valorificat productia aferenta culturii, respectiv cantitatea recoltata de 5.2 tone, fiind astfel stabilita TVA colectata suplimentar.
 
-  a efectuat achizitii de bunuri si servicii pentru care se limiteaza dreptul de deducere a TVA la 50% la cheltuielile cu vehicule rutiere motorizate utilizate de contribuabil si pentru care nu a facut dovada utilizarii exclusive a acestora in scopul activitatilor economice.
- in perioada 2017- 2020 a efectuat achizitii de utilaje agricole aferent carora a fost dedusa integral TVA, fiind astfel ajustata TVA in conformitate cu prevederile legale pentru o cincime in fiecare an in perioada 2017-2020 din taxa dedusa initial.
 
De asemenea, organele de inspectie fiscala au constatat ca in perioada 2016-2022, contribuabilul verificat nu a 'infiintat culturi agricole' si nu a desfasurat activitate economica, dar a detinut utilaje agricole aflate in perioada de ajustare a TVA, utilaje care au fost utilizate de catre X I.F in baza unui contract de comodat, fiind astfel stabilita TVA suplimentara in suma de x lei.
 
Raportul privind inspectiile fiscale incheiate de ANAF in aprilie 2023 poate fi consultat aici >>
 
 
Foto: pexels.com

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.5 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016