Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Inspectii fiscale PFA: ce nereguli au descoperit inspectorii?


de Alina Ilie la 26 Iul. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectii fiscale PFA: ce nereguli au descoperit inspectorii?
In urma inspectiilor fiscale desfasurate la contribuabili (persoane juridice si fizice) si incheiate in luna mai 2023, ANAF a prezentat cateva cazuri in care inspectorii au descoperit nereguli privind TVA. Numele, denumirile si sumele sunt anonimizate de ANAF. Mai jos veti vedea ce au constatat organele de inspectie fiscala.


Inspectii fiscale desfasurate la contribuabili persoane fizice

1. P.F.A. X, are ca obiect de activitate "Alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi", cod CAEN 8299.
Perioada verificata a fost:
- 01.01.2016-30.11.2022 TVA;
- 01.01.2016-31.12.2021 impozit pe venit si contributii sociale.
 
Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost:
 
P.F.A. X in perioada verificata, a desfasurat activitate economica fiind inregistrat in scopuri de TVA in perioada 01.03.2010-01.08.2012, inregistrarea in scopuri de TVA fiind anulata incepand din data de 01.08.2012, potrivit prevederilor legale.
 
Pentru perioada in care P.F.A. X a desfasurat activitate economica, contribuabilul nu si-a indeplinit obligatia de a intocmi si de a depune declaratia 311- "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat" conform art.316, atin. (11), lit.d) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.

Domnul X, in calitate de titutar at P.F.A., nu a prezentat organelor de inspectie fiscala documente justificative pentru achizitiile efectuate.
In vederea stabilirii venitutui net anual din activitati independente, organele de inspectie fiscala au avut in vedere documentele transmise de contribuabil, respectiv registrul jurnal de incasari si ptati, extrase bancare, facturile fiscale si chitantele emise in perioada 01.01.2016-31.12.2021.

Fii perfect protejat impotriva amenzilor inspectorilor ANAF aplicand intotdeauna legislatia de ultima ora! Descopera solutiile oferite de specialisti in Controale fiscale pe TVA. Rambursare, documente justificative, exemple practice - arma ta secreta pentru pregatirea controlului perfect!
 
 
2.P.F. X, are ca obiect de activitate “Activitati de creatie artistica”, cod CAEN 9003
 
Perioada verificata a fost: 01.01.2019-31.03.2023.
 
Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost:
 
In vederea stabilirii bazei de impozitare si TVA aferenta, organele de inspectie fiscala au verificat:
 
- contract de cesiune si impresariere artistica impreuna cu acte aditionale, anexe si adeverinte de venit;
- documente privind veniturile realizate de P.F. X pe Youtube (Google Ireland Limtted) si de la diverse entitati;
- extrase de cont.
 
Urmare verificaritor efectuate organele de inspectie fiscala au constatat ca P.F. X nu a intocmit evidenta contabila si nu a emis facturi pentru livrarile efectuate, nu a prezentat organelor de inspectie fiscala documente justificative din care sa rezulte taxa pe valoarea adaugata deductibila.
 
Ca atare, pentru serviciile prestate de contribuabilul verificat (in calitate de artist interpret/a evenimente culturale, educationale, cinematografice, de divertisment, umanitare, sociale, de promovare si publicitate, editare continut si postare videoclipuri pe platformele de socializare si pe platformele de video streaming Youtube si Tik Tok) organele de inspectie fiscala au stabilit TVA colectata suplimentara in suma de x lei, in conformitate cu prevederile art. 291, alin. (1), lit.b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, acestea fiind operatiuni taxabile.

Verificari documentare la contribuabiti persoane juridice si la contribuabili persoane fizice:

1. S.C. X S.A., are ca obiect de activitate “Alte activitati de intermedieri monetare”, cod CAEN 6419.
Perioada erificata a fost: 01.01.2017 - 31.12.2018 lmpozit pe profit.
 
Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost:
 
Din verificarea informatiilor existente in baza de date ANAF si tinand cont de Decizia privind modificarea bazei de impozitare ca urmare a inspectiei fiscale partiale derulate anterior, organele de inspectie fiscala au constatat ca de la data comunicarii actelor administrativ fiscale si pana la initierea verificarii documentare, S.C. X S.A. nu a depus declaratii rectificative cod 101 “Declaratia pFiYind impozitul pe profit”, prin care pierderea fiscala stabilita pentru anul 2016, sa fie preluata corect in declaratii rectificative privind impozitul pe profit cod 101, aferente anilor 2017 si 2018.
 
Astfel, organele de inspectie fiscala au procedat la recalcularea rezultatului fiscal al societatii pentru perioada 01.01.2017-31.12.2018, prin preluarea pierderii fiscale stabilita pentru anul 2016 prin Decizia de modificare a bazei de impunere nr. /26.01.2023, rezultand urmatoarele:
 
- pentru anul 2017, pierderea fiscala de recuperat din anii precedenti s-a redus de la suma de x lei inscrisa de societate, la suma de x lei.

Avand in vedere rezultatele obtinute de S.C. X S.A. in anul 2017, respectiv, total profit impozabil pentru anul de raportare, inainte de raportarea pierderii, inscris la randul 35 din declaratia D101, in suma de x lei, si tinand cont de diminuarea pierderii de recuperat din anii precedenti, a rezultat la finele anului 2017 un profit impozabil in suma de x lei, fata de pierderea in suma de x lei declarata de S. C. X S.A. .

Corespunzator profitului impozabil calculat de organele de inspectie fiscala, acestea au stabilit impozit pe profit suplimentar pentru anul 2017 in suma de x lei.
- pentru anul 2018, avand in vedere ca societatea verificata nu a mai avut de recuperat pierdere din anii precedenti, din total profit impozabil calculat de aceasta in suma de x lei, organele de inspectie fiscala au diminuat pierderea fiscala cu suma de x lei, asa cum a fost inscrisa de S.C. X S.A. la randul 38 din declaratia D101, fiind astfel stabilit suplimentar profit impozabil in suma de x lei, si impozit pe profit suplimentar in suma de x lei.
 
Avand in vedere ca societatea verificata a declarat pentru anul in cauza impozit pe profit in suma de x lei, organele de inspectie fiscata au stabilit ca diferenta, in suma de x lei, reprezinta obligatie suplimentara pentru anul 2018.
 
2. Persoana fizica neautorizata X
 
Perioada verificata:
- 01.01.2018 - 31.12.2021 Impozit pe venit;
- 01.06.2018 - 31.12.2022 TVA;
- 01.01.2018 - 31.12.2021 Contributii sociale.
 
Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost:
 
Urmare verificarii documentare efectuate, organele de inspectie fiscala au constatat urmatoarele aspecte:
 
- nu a declarat, in anii 2018 2021, veniturite brute din activitati independente, fiind stabilit suplimentar impozit pe venit din activitati independente;
- nu a depus declaratiile privind veniturile realizate, pentru anii 2018 - 2021, motiv pentru care s-a procedat la calculul contributiei de asigurari de sanatate aferente veniturilor realizate si nedeclarate;
- nu a depus declaratiile privind veniturile realizate, pentru anii 2018 - 2021, motiv pentru care s-a procedat la calculul contributiei de asigurari sociale aferente veniturilor realizate si nedeclarate.
 
De asemenea, din analiza veniturilor incasate conform extraselor de cont, intrucat nu au fost prezentate documente justificative si nici nu a declarat veniturile realizate, organele de inspectie fiscala au constatat ca, in luna martie 2018, contribuabilul verificat a depasit plafonul legal de scutire TVA, avand obligatia de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA, in termen de 10 zile, astfel, din data de 01.05.2018 s-a procedat la stabilirea TVA colectata aferenta veniturilor realizate.
 
Raportul privind inspectiile fiscale incheiate de ANAF in mai 2023 poate fi consultat aici >>
 
 
Foto: pixabay.com
 

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.17 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016