Conform OG nr. 44/2008, o intreprindere familiala este constituita din 2 sau mai multi membri ai unei familii, care pot fi simultan PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale, ceea ce inseamna ca fiecare isi va declara veniturile coroborat cu ceea ce castiga din fiecare entitate din care face parte. Spre exemplu, titulara unei intreprinderi familiale este pensionara si obtine un venit net de 31.700 lei din activitatea desfasurata. In continuare, iata care sunt obligatiile de plata privind CASS si impozitul pe venit.
Intreprindere familiala: Obligatii de plata privind CASS si impozit pe venit
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul.
Incepand cu 2024, baza de calcul a CASS o reprezinta venitul net realizat, care nu poate fi mai mica decat plafonul de 6 salarii si nici mai mare decat plafonul de 60 de salarii minime pe economie.
Estimare: 6 salarii = 19.800 lei ; 60 de salarii = 198.000 lei, rezulta
CASS minim de 1.980 lei si maxim de 19.800 lei pe an
Daca titularul de IF se incadreaza la exceptii, CASS se calculeaza la venitul net, oricare ar fi acesta.
Pentru calitatea de pensionar nu se aplica aceasta diminuare a bazei de calcul CASS.
Doar in situatia in care venitul dvs net anual realizat ca IF ar fi fost mai mic decat nivelul a 6 salarii minime brute, in conformitate cu art. 174 alin. (5) din Codul fiscal, ati fi datorat CASS la o baza de calcul egala cu nivelul de 6 salarii minime brute (adica CASS 10% * 19.800 lei = 1.980 lei), cu exceptia cazului in care persoana fizica:
-a obtinut venituri din salarii pentru care s-a datorat CASS la plafonul de cel putin 6 salarii minime pe economie
sau
-a obtinut venituri din:
- drepturi de proprietate intelectuala,
- asocierea cu o persoana juridica,
- cedarea folosintei bunurilor,
- activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
- din investitii (dividende, dobanzi, tranzactii cu titluri de valoarea, castigul din transferul aurului de investitii, venituri din lichidarea unei persoane juridice),
- alte surse,
pentru care se datoreaza CASS la plafonul de cel putin 6 salarii minime pe economie (art. 174 alin. (9) din Codul fiscal)
Tot incepand cu 2024, contributia la sanatate este deductibila la calculul venitului impozabil.
Persoanele care au calitatea de pensionari, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile realizate din activitati independente;
Intreprindere individuala - Taxe datorate in 2025
In cazul dvs. taxele sunt urmatoarele:
Venit brut: 31.700 LEI
Cheltuieli -
Venit net: 31.700 LEI
CAS : 0 LEI
CASS: 3.170 LEI
Venit impozabil: 28.530 LEI
Impozit: 2.853 LEI
Raspuns oferit in luna ianuarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com