Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Intreprindere individuala: Ce trebuie sa stiti daca aveti codul de TVA anulat din oficiu


de Redactia PortalPFA la 16 Dec. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intreprindere individuala: Ce trebuie sa stiti daca aveti codul de TVA anulat din oficiu
La art. 11(8) din Codul fiscal, se precizeaza ca persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c)-e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.


Intrebare: "O intreprindere individuala, platitoare de TVA (trimestrial), primeste decizie de anulare a codului TVA conform art. 316 alin. (11) lit. e, cu data de 01.11.2024.

Ce obligatii declarative (D300, D394 etc.) are in perioada urmatoare si ce implicatii fiscale sunt in cazul in care vor exista operatiuni in perioadele urmatoare? In luna a 10-a, mai pot opera o compensare a datoriilor reciproce (furnizor-client) si respectiv transmite in decontul final de octombrie? Mentionez ca decizia de anulare a fost comunicata in SPV in data de 02.12.2024, iar in data de 06.12.2024 a fost comunicata notificarea de nedepunere a decontului TVA pentru luna 10. Termenul legal de depunere a decontului a fost depasit de data comunicarii deciziei de anulare TVA."

In cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile.

Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, persoanele impozabile emit facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323.

Prin urmare, dupa data de 01.11.2024, societatea nu mai are dreptul de deducere a TVA pentru achizitii efectuate in aceasta perioada iar in cazul in care se emit facturi in aceasta perioada exista obligatia colectarii TVA si depunerea declaratiei 311.

TVA declarata se achita la BS, avand in vedere ca conform prevederilor de la art. 324(10) din Codul fiscal,
(10)Persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a)-e) si h) trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA, respectiv:
a) taxa colectata care trebuie platita in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6) si (8) pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA;
b) taxa colectata care trebuie platita pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, dar a caror exigibilitate de taxa potrivit art. 282 alin. (3)-(8) intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA.

Pentru luna octombrie se poate depune decontul de TVA, formular 300 si D394, intrucat in aceasta luna nu aveati anulat codul de TVA.Chiar daca nu aveti achizitii/livrari depuneti pe zero atat decontul de TVA cat si D394.

In privinta compensarilor intre datorii si creante, acestea nu se inregistreaza in decontul de TVA, intrucat aceste operatiuni nu genereaza TVA deductibila/colectata.

Pentru datoriile pe care le aveti la furnizori, a fost dedusa TVA la momentul achizitiei iar pentru facturile emise -creante -s-a colectat TVA la momentul emiterii facturii.

Citeste si: Intreprindere individuala - plati cu cardul personal: In ce conditii cheltuielile pot fi considerate deductibile?

Raspuns oferit in luna decembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016