O intreprindere individuala (II) recent infiintata a realizat achizitii necesare pentru activitatea sa. Facturile pentru aceste achizitii au fost emise pe numele intreprinderii individuale, insa platile aferente acestora au fost efectuate utilizand cardul personal al titularului intreprinderii. Pot fi considerate cheltuielile aferente acestor achizitii deductibile fiscal, avand in vedere ca platile au fost efectuate din fondurile personale ale titularului?
Extrasul de cont este document justificativ pentru contabilitatea PFA si trebuie pastrat cel putin 5 ani. In cazul in care folositi un cont personal, extrasele trebuie, de asemenea, pastrate cel putin 5 ani si prezentate controlului fiscal, daca este cazul.
Achitarea facturilor aferente activitatii unei intreprinderi individuale (II) cu un card personal este o practica frecvent intalnita, mai ales la inceputul activitatii. Cu toate acestea, pentru a considera deductibile cheltuielile respective si pentru a respecta prevederile legale, este esential sa fie indeplinite anumite conditii si sa se tina cont de urmatoarele aspecte:
1. Documentele justificative si scopul economic al cheltuielilor
Factura emisa pe intreprinderea individuala trebuie sa fie emisa pe numele intreprinderii individuale, cu CUI-ul acesteia, nu pe numele persoanei fizice.
Cheltuielile trebuie sa fie efectuate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii intreprinderii individuale. Trebuie sa poti demonstra ca bunurile sau serviciile achizitionate sunt utilizate in activitatea economica.
2. Dovada platii
Chiar daca plata a fost efectuata din contul personal, extrasul de cont poate fi utilizat ca document justificativ suplimentar. Totusi, este important ca plata sa fie clar identificata si sa corespunda facturilor aferente activitatii economice.
Este recomandat sa efectuati un transfer din contul personal catre contul intreprinderii individuale, justificand acest transfer ca fiind aplicabil pentru activitatea intreprinderii . Alternativ, intreprinderea poate inregistra plata ca aport personal (de exemplu, printr-o nota justificativa semnata de titularul intreprinderii).
3. Riscuri legate de utilizarea contului personal
Utilizarea unui cont personal pentru achitarea cheltuielilor intreprinderii poate genera confuzie intre cheltuielile personale si cele ale activitatii economice. Acest lucru poate complica evidenta contabila si poate duce la respingerea cheltuielilor in cazul unui control fiscal.
Inspectorii fiscali pot interpreta cheltuielile drept nedeductibile daca nu sunt clar evidentiate si justificabile.
Recomandari practice
Utilizarea unui cont separat pe numele intreprinderii individuale ajuta la o mai buna evidenta a incasarilor si platilor, evitand problemele legate de deductibilitatea cheltuielilor.
Facturile, extrasele de cont si eventualele note justificative trebuie pastrate pentru o perioada de cel putin 5 ani.
Cheltuielile personale si cele aferente activitatii economice trebuie sa fie clar delimitate pentru a evita neclaritatile.
Concluzie
Cheltuielile efectuate pentru activitatea intreprinderii individuale si achitate cu cardul personal pot fi considerate deductibile daca sunt indeplinite conditiile de mai sus. Totusi, pentru a evita posibile neclaritati sau riscuri fiscale, este recomandat sa utilizezi un cont bancar dedicat activitatii economice.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com