Toate drepturile si obligatiile, pe care atat beneficiarul cat si zilierul le au in activitatea lor, sunt prevazute de Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.
Zilierii pot desfasura pentru un beneficiar exclusiv activitati necalificate, cu caracter ocazional, numai in domeniile de activitate stabilite de lege printre care: agricultura, vanatoare si servicii anexe, silvicultura, pescuit si acvacultura, activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, restaurante, baruri, hoteluri si alte facilitati de cazare, baze si cluburi sportive, gradini zoologice, botanice, intretinere peisagistica si spatii verzi, etc.
Anul trecut a fost introdus un nou domeniu in categoria celor pentru care pot fi folositi zilieri, respectiv ”activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice”, specifica ITM Salaj intr-un comunicat de presa.
In categoria beneficiarilor de lucrari intra persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale si mai nou unitatile administrativ-teritoriale care pot folosi zilieri atat pentru activitati necalificate cu caracter ocazional cat si pentru intretinerea spatiilor verzi din domeniul public.
ITM reaminteste beneficiarilor, ca in ceea ce priveste cuantumul remuneratiei brute orare, aceasta poate fi negociat intre parti, dar nu poate fi mai mic decat valoarea orara a salariului minim, care in acest an este 18,145 lei/ora (conform HG nr. 1.447/2022) si se aplica in toate domeniile de activitate.
Remuneratia se acorda, de regula, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, dar prin exceptie este posibila si plata la finalul unei saptamani de munca, la finalul perioadei de lucru sau la finalul lunii, dar numai cu acordul scris al zilierului.
Plata remuneratiei se poate face prin orice mijloc legal de plata respectiv, in numerar sau prin virarea banilor intr-un cont bancar.
Acelasi act normativ stabileste ca un zilier nu poate lucra mai mult de 120 de zile pe an, dar exista si domenii exceptate de la aceasta regula, in care poate lucra pana la 180 de zile an.
Beneficiarul activitatii prestate de un zilier are obligatia sa inregistreze, la inceputul zilei de munca, datele de identificare ale acestuia in Registrul electronic de evidenta a zilierilor. Aceasta operatiune se face in fiecare zi in care zilierul se prezinta la lucru.
Autor:
Viorica GhineaGhinea Viorica face parte din echipa
Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.