Legea 152/2015 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in Registrul comertului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519 in 13 iulie si prevede dizolvarea din oficiu a firmelor care nu depun situatiile financiare anuale.
Conform actului legislativ, ANAF si creditorii poate radia din oficiu sau la cerere societatile comerciale care nu depun situatiile financiar anuale in cel mai mult 60 de zile de la expirarea termenului limita de depunere.
Dizolvarea poate fi urmata de lichidarea si de radierea societatii, in ipoteza in care a expirat contractul de inchiriere sau de comodat cu privire la sediul socia
Prevederile principale ale
Legii 152/2015 intra in vigoare din 16 iulie, in doar trei zile de la publicarea in
Monitorul Oficial nr.519, asadar va recomandam sa acordati o atentie deosebita intocmirii si depunerii situatiilor financiare anuale!
"Firmele vor putea fi radiate din oficiu sau, spre exemplu, la cererea ANAF sau a creditorilor, in cazul in care societatea nu si-a depus situatiile financiare anuale, si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare.
Aceeasi sanctiune poate fi aplicata si in ipoteza in care societatea nu si-a depus la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, declaratia ca nu a desfasurat activitate de la constituire, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare", a declarat avocatul Daniel Moreanu penttru HotNews.
Unele prevederi ale Legii 152/2015 vor intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, iar altele se vor aplica din 7 iulie 2017.
Alte motive de dizolvare a societatilor:
- firma in cauza nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
- actionarii/asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut ori resedinta cunoscuta (in prezent, dispozitia face referire doar la disparitia asociatilor);
- nu mai sunt indeplinite conditiile referitoare la sediul social (inclusiv ca urmare a expirarii duratei actului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social ori transferului dreptului de folosinta sau proprietate asupra spatiului cu destinatie de sediu social);
- a incetat activitatea societatii sau aceasta n-a fost reluata dupa perioada de inactivitate temporara - perioada care nu poate fi mai lunga de trei ani de la data inscrierii in registrul comertului;
- societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.
ANAF va comunica lista companiilor pentru care formuleaza actiuni de dizolvarea pe pagina proprie de internet, cu cel putin 15 zile calendaristice inainte.