Firmele din Romania vor fi obligate sa acorde tatilor 10 zile de concediu, in loc de 5 ca pana acum, potrivit modificarilor aduse Legii concediului paternal.
OUG 117/2022 modifica Legea concediului paternal nr. 210/1999 pentru a transpune in legislatia nationala Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor.
Actul normativ prevede acordarea concediului paternal si a indemnizatiei aferente tuturor tatilor care au calitatea de lucrator, cu un contract de munca sau un raport de serviciu incheiat conform legii, si elimina vechile prevederi care faceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.
Mai mult, se asimileaza lucratorilor si persoanele cu contracte din activitate sportiva, cu conventii de munca individuale (cooperatii), cu contract de mandate, cu contract de management incheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfasoara activitati ca urmare a unei functii de demnitate publica si persoanele cu contracte de management si de administrare incheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, OUG 117/2022 extinde si durata actuala a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucratoare, iar in cazul tatilor care au obtinut atestat de absolvire a cursului de puericultura aceasta se majoreaza cu inca 5 zile, pentru fiecare copil, si nu doar pentru primul nascut, ca pana acum. In cazul tatalui care satisface serviciul militar in termen, permisia se prelungeste de la 7 la 10 zile lucratoare.
Pe perioada concediului paternal, tatal beneficiaza de o indemnizatie egala cu salariul corespunzator perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi sustinuta, ca si pana acum, din fondul de salarii al angajatorului.
Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementari privind obligatia angajatorului de a aproba concediul paternal, le completeaza pe cele actuale privind interdictia de concediere a lucratorului pe perioada efectuarii concediului paternal, dar si sanctiuni in cazul nerespectarii prevederilor legale.
Sursa foto: Pixabay.com
Autor:
Viorica GhineaGhinea Viorica face parte din echipa
Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.