de Cecilia Pavelescu la 28 Nov. 2016
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Mai exact, de la data de 16 ianuarie 2017, vor exista mai putine obiecte de activitate pe care si le va putea alege un PFA. Acelasi lucru va fi valabil si pentru o Intreprindere Individuala care nu va mai putea dispune de un numar la fel de mare de optiuni sau clase de activitate ca in prezent.
"Potrivit Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale (publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I in data de 19.10.2016), se modifica modul de inregistrare si de functionare a persoanelor fizice autorizate (PFA), intreprinderilor individuale (II) si intreprinderilor familiale (IF). Principalele modificari vizeaza numarul maxim de angajati si numarul activitatilor pe care PFA/II le pot avea in obiectul de activitate. Astfel, art. 16 alin. (1) prevede ca "PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN", in timp ce art. 24 alin. (1) stipuleaza ca "intreprinderea individuala poate avea in obiectul de activitate cel mult 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN", se arata intr-un comunicat pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), citat de Agerpres.
De asemenea, potrivit sursei, referitor la numarul de angajati, art. 17 alin. (1) prevede ca "PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, in calitate de angajator cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii".
Odata cu noile reglementari, intreprinderea individuala poate angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii.
"Persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale vor solicita oficiului registrului comertului competent modificarea, in mod corespunzator, a mentiunilor din registrul comertului in termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a legii. Potrivit alin. 4, modificarea mentiunilor referitoare la obiectul de activitate si emiterea noilor certificate de inregistrare se realizeaza, pe baza cererii, de oficiul registrului comertului, cu titlu gratuit", se arata in comunicatul ONRC.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii