Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

MF a publicat ordinul care stabileste procedura de anulare a unor obligatii bugetare reglementate prin OUG 107/2024


de Redactia PortalPFA la 16 Sep. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MF a publicat ordinul care stabileste procedura de anulare a unor obligatii bugetare reglementate prin OUG 107/2024
Va informam ca Ministerul de Finante a publicat Proiectul de Ordin pentru aprobarea Procedurii de anulare a unor obligatii bugetare. Reamintim faptul ca toti contribuabilii care au datorii restante la data de 31 august 2024 (persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale, unitati administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti ori institutii publice) pot beneficia de facilitatile fiscale de anulare a dobanzilor, penalitatilor, accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale stabilite prin OUG 107/2024.


Scopul acestor masuri este acela de a veni in sprijinul contribuabililor, avand in vedere faptul ca mediul de afaceri se confrunta cu o lipsa temporara de lichiditati, de a sustine conformarea voluntara la plata, sens in care, prin masurile adoptate de impulsionare a achitarii obligatiilor fiscale/bugetare, statul se asigura, pe de o parte de faptul ca volumul arieratelor scade, iar pe de alta parte, veniturile bugetare cresc astfel incat sa se poata sustine cheltuielile efectuate pentru sustinerea economica.

Principalele masuri ale OUG 107/2024

Masura 1 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in cazul contribuabililor care datoreaza la aceasta data atat obligatii bugetare accesorii, cat si obligatii bugetare principale.

In acest caz, pentru a beneficia de masura anularii accesoriilor, contribuabilii trebuie sa plateasca obligatiile bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv, sa achite obligatiile curente (cele nascute dupa 1 septembrie 2024), sa depuna toate declaratiile fiscale si sa depuna cererea de anulare a accesoriilor pana la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.

Masura 2 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente diferentelor de obligatii bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declaratie rectificativa, cu scadenta anterioara datei de 31 august 2024 inclusiv.

In acest caz, contribuabilii care considera ca sunt erori in sumele declarate initial pot depune declaratie rectificativa prin care sa declare obligatiile suplimentare si pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligatiilor declarate suplimentar daca platesc aceste obligatii, precum si obligatiile curente (cele nascute dupa 1 septembrie 2024), depun toate declaratiile fiscale si depun cererea de anulare a accesoriilor pana la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.

Masura 3 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, daca la aceasta data contribuabilul datoreaza doar accesorii, iar obligatiile bugetare principale au fost stinse.

In acest caz, pentru a beneficia de masura anularii accesoriilor, contribuabilii trebuie sa plateasca obligatiile curente (cele nascute dupa 1 septembrie 2024), sa depuna toate declaratiile fiscale si cererea de anulare a accesoriilor pana la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii. Totodata, in situatia in care dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale principale au fost stinse dupa data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, respectiv dupa data de 6 septembrie 2024, acestea se anuleaza si sunt supuse restituirii.

Masura 4 - Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisa ca urmare a controlului fiscal, care este in curs de derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

In acest caz, contribuabilii care la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta au in derulare un control fiscal pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligatiilor stabilite suplimentar de organul de control daca platesc aceste obligatii pana la termenul de plata stabilit in decizia de impunere si daca depun cererea de anulare a accesoriilor in termen de 90 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, indiferent daca acest control a fost finalizat pana la data de 25 noiembrie 2024 sau ulterior acestei date.

Masura 5 - Anularea unor obligatii fiscale principale in cazul persoanelor fizice:
Pentru persoanele fizice care inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, achitate in procent de 50% pana la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024, se acorda:

  • anularea unui procent de 50% din obligatiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
  • anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

Pentru persoanele fizice care inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in cuantum mai mare de 5.000 lei, achitate in procent de 75% pana la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024, se acorda:

  • anularea unui procent de 25% din obligatiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
  • anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

In aceste cazuri, pentru a beneficia de anularea obligatiilor bugetare principale, persoanele fizice trebuie sa achite obligatiile curente (cele realizate dupa 1 septembrie 2024), sa depuna toate declaratiile fiscale si cererea de anulare pana la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.

Anexa 1 – Notificare privind intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare 
Anexa 2 – Certificat de atestare fiscala 
Anexa 3 – Proces-verbal de punere de acord 
Anexa 4 – Decizie de amanare la plata a unor obligatii bugetare
Anexa 5 – Instiintare de respingere a notificarii
Anexa 6 – Decizie de modificare a deciziei de amanare la plata a unor obligatii bugetare 
Anexa 7 – Decizie de pierdere a valabilitatii amanarii la plata a unor obligatii bugetare
Anexa 8 – Cerere de anulare a unor obligatii bugetare
Anexa 9 – Decizie de anulare a unor obligatii bugetare 
Anexa 10 – Decizie de respingere a cererii de anulare a unor obligatii bugetare 
Anexa 11 – Decizie de modificare a deciziei de anulare a obligatiilor de plata accesorii 
Anexa 12 – Decizie de desfiintare a deciziei de anulare a unor obligatii bugetare 
Anexa 13 – Decizie prin care se ia act de retragerea notificarii si se desfiinteaza decizia de amanare la plata a unor obligatii bugetare 

Foto: pixabay.com


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016