ANAF a reactualizat in aceasta saptamana "Carta drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii fiscale", prin intermediul unui ordin al presedintelui ANAF, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 292.
Atentie! Documentul a intrat in vigoare la momentul publicarii si prezinta drepturile si obligatiile persoanei fizice in timpul verificarii fiscale.
In primul rand, conform Ordinului ANAF, contribuabilul trebuie sa fie instiintat despre demararea verificarii fiscale cu cel putin 15 zile inainte, printr-un aviz de verificare, care va contine urmatoarele elemente:
- temeiul juridic al verificarii
- data de incepre a verificarii
- perioada supusa verificarii
- posibilitatea de a solicita amanarea datei de incepere a verificarii
- locuk desfasurarii verificarii si persoana de contact la care se va prezenta contribuabilul
- informatiile si inscrisurile relevante pentru verificare
Pentru a clarifica situatia fiscala, contribuabilul are un termen de 60 de zile de la comunicarea avizului pentru a prezenta documentele justificative.
Ordinul ANAF arata ca contribuabilul vizat are si o serie de drepturi, dintre care amintim:
- dreptul de a solicita amanarea datei de incepere a verificarii situatiei fiscale personale
- dreptul de a beneficia de asistenta de specialitate sau juridica pe perioada verificarii
- dreptul de a solicita schimbarea locului de desfasurare a verificarii fiscale, care poate avea loc si la: domiciliul contribuabilului; domiciliul/
sediul persoanei care acorda asistenta - daca domiciliul reprezinta si sediul profesional;
- dreptul de a colabora la constatarea starilor de fapt fiscale
- dreptul sotului/sotiei, rudelor de pana la gradul al III-lea inclusiv de a refuza furnizarea de informatii, efectuarea de expertize, prezentarea unor inscrisuri;
Cu exceptia preotilor, aceste persoane pot comunica informatii, insa doar cu acordul persoanei fizice vizate.
Atentie! Potrivit Cartii drepturilor si obligatiilor persoanelor fizice supuse verificarii, acestea au dreptul de a fi verificate numai pentru impozitele si taxele aflate in cadrul termenului de prescriptie.
De asemenea, contribuabilul are dreptul de pastrare a secretului fiscal, asadar trebuie sa protejeze datele de identificare, sursa si valoarea bunurilor, plati, conturi, rulaje, credite, datorii etc.
Carta drepturilor si obligatiilor persoanelor fizice supuse verificarii prezinta si o serie de obligatii pentru contribuabili:
- prezentarea declaratiei de patrimoniu si venituri
- prezentares la locul, data si ora precizate in avizul de verificare
- trebuie sa permita efectuarea cercetarilor la fata locului