Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Normele de aplicare ale Codului fiscal au fost completate: modificari privind impozitele


de Ana Tudor la 14 Mar. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Normele de aplicare ale Codului fiscal au fost completate: modificari privind impozitele
Normele de aplicare ale Codului fiscal au fost modificat de Guvern. Pentru impozitele imobilelor cu destinatie mixta persoanele fizice vor plati aceleasi sume ca in cazul proprietatilor utilizate in scop rezidentiale daca indeplinesc anumite conditii.


Pentru a plati acelasi impozit pe imbobilele cu destinatie mixta precum cel pentru proprietatile rezidentiale, persoanele fizice trebuie sa declare pe propria raspundere ca nicio cheltuiala nu este inregistrata in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica.

Aceasta este cea mai importanta modificare privind impozitele pentru persoane fizice, inclusa in noremele de aplicare ale Codului fiscal, care au fost modificate si completate prin hotarare de Guvern.

"Au fost completate prevederile referitoare la depunerea declaratiilor de catre persoanele fizice care au in proprietate cladiri cu destinatie mixta sau nerezidentiala. In cazul persoanelor care au in proprietate cladiri cu destinatie mixta pentru care suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, daca proprietarul depune declaratia privind destinatia mixta a cladirii, insotita de o declaratie pe propria raspundere prin care se atesta faptul ca “nici una din cheltuielile cu utilitatile nu este inregistrata in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica” se va datora impozitul pe proprietati utilizate in scop rezidential. Prin cheltuieli cu utilitatile se intelege cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrica, gaze natural, termoficare, apa, canalizare", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

Prin modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal au fost aduse  clarificari in cazul cladirilor/terenurilor proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ teritoriale care fac obiectul unor contracte de concesiune, inchiriere, administrare sau folosinta, care se refera la perioade mai mici de o luna.

In aceste situatii obligatia declararii si platii taxei pe cladiri/teren apartine persoanei de drept public care transmite dreptul de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta, a explicat Dan Suciu.

Noile norme de aplicare ale Codului fiscal aduc noutati si in ceea ce priveste Taxa pe valoare adaugata, referitor la momentul in care intervine faptul generator de taxa in cazul unor servicii de inchiriere, leasing, concesionare, arendare de bunuri, acordare cu plata pe o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct si superficie, asupra unui bun imobil, in situatia in care nici contractul, nici factura nu prevad un termen-limita pentru efectuarea platii.

De asemenea, prin hotararea de Guvern au fost completate prevederile referitoare la depunerea declaratiilor de catre persoanele fizice care au in proprietate cladiri cu destinatie mixta sau nerezidentiala si a fost detaliata modalitatea acordarii scutirii de impozit pe cladiri/terenuri, care se va acorda cotei-parti din dreptul de proprietate asupra cladirii/terenului.

Prin hotararea de Guvern au fost aduse lamuriri suplimentare pentru taxarea inversa, in cazul bunurilor prevazute la art. 331 alin. (2) lit. i) - k) din Codul fiscal, avand in vedere conditia suplimentara, introdusa prin Legea 358/2015, respectiv ca valoarea pe factura sa fie egala sau mai mare de 22.500 de lei, fiind inclus si un exemplu in acest sens.

 

vezi aici Normele de aplicare ale Codului fiscal 2016 >>


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.88 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016