Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Noutati in domeniul drepturilor de autor. Aflati ce obligatii noi apar!


de Cecilia Pavelescu la 02 Iun. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati in domeniul drepturilor de autor. Aflati ce obligatii noi apar!
Guvernul a adoptat recent un proiect de lege care modifica si completeaza Legea nr. 8/1996 si care cuprinde prevederi pentru o mai buna protejare a intereselor artistilor si creatorilor, ca titulari ai drepturilor de autor si ai drepturilor conexe, prin modificarea reglementarilor referitoare la organizarea, functionarea si desfasurarea activitatii organismelor de gestiune colectiva.


Proiectul transpune in legislatia nationala Directiva nr. 2014/26/UE privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe si acordarea de licente multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piata interna.

Proiectul de lege are ca obiectiv reglementarea aspectelor legate de organizarea, functionarea si activitatea organismelor de gestiune colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe, impunand o serie de reguli menite a asigura transparenta activitatii acestora, precum si posibilitatea membrilor de a controla modul cum sunt colectate si repartizate sumele provenite din drepturi. Utilizarea operelor protejate prin drepturi de autor si drepturi conexe necesita acordarea de licente de catre diferiti titulari ai drepturilor de autor, acestia avand posibilitatea alegerii intre gestiunea individuala sau colectiva a drepturilor detinute.

Prin acest proiect de lege sunt introduse prevederi mai precise referitoare la drepturile autorilor si ale titularilor de drepturi, precum si obligativitatea ca aceste drepturi sa fie introduse in statutele organismelor de gestiune colectiva. Se urmareste astfel asigurarea unei mai bune informari a membrilor organismului, precum si oferirea posibilitatii, pentru membri, de a solicita informatii relevante pentru ei. Pentru protejarea cat mai eficienta a membrilor si pentru asigurarea posibilitatii, pentru acestia, de a hotari efectiv cu privire la activitatea organismului din care fac parte, s-au introdus prevederi noi referioare la modul de functionare si la competentele adunarilor generale ale organismelor. Astfel, proiectul prevede obligativitatea mentionarii, in mod clar, a unor competente minime ale adunarii generale in cuprinsul statutelor organismelor de gestiune.

Pentru asigurarea transparentei activitatii desfasurate de un organism de gestiune colectiva, precum si pentru informarea corecta a membrilor sai, a utilizatorilor sau altor persoane interesate, s-a prevazut, in sarcina organismelor de gestiune obligatia publicarii de informatii referitoare la venituri, plati, comisioane, retineri, precum si alte informatii, menite a asigura o imagine clara si fidela a intregii activitati desfasurata de aceste organisme. Obligatia de informare exista si in sarcina entitatilor de gestiune independente.

Totodata, se creeaza posibilitatea ca autorii sau alti titulari de drepturi de autor sau drepturi conexe sa incredinteze gestiunea acestor drepturi unor entitati de gestiune independente. Acestea urmeaza sa functioneze potrivit dispozitiilor privind societatile comerciale, iar raporturile dintre autori si entitati se vor reglementa prin contract. Pentru asigurarea transparentei si a protejarii autorilor, in sarcina entitatilor au fost prevazute o serie de obligatii legate de informatiile pe care acestea trebuie sa le comunice, atat autorilor sau titularilor de drepturi cu care au incheiat contracte de gestiune, cat si altor entitati sau organisme de gestiune colectiva, cu care au legatura. De asemenea, entitatile au obligatia depunerii catre ORDA a unei dari de seama, cu privire la activitatea desfasurata.

Noile reglementari mai cuprind prevederi referitoare la negocierea metodologiilor dupa care se platesc remuneratiile datorate de utilizatorii de opere, precum si referitoare la componenta comisiilor de negociere a acestor metodologii. Din forma actuala a legii s-a eliminat procedura arbitrajului, criticata de ambele parti implicate, aceasta fiind inlocuita cu procedura medierii, lasand partilor posibilitatea de a merge in instanta daca nu reusesc sa cada de acord asupra metodologiilor propuse spre negociere.


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016