Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

OANAF 3501/2017: Aflati cum sa scapati de lista datornicilor cu o conditie!


de Victor Achim la 25 Dec. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OANAF 3501/2017: Aflati cum sa scapati de lista datornicilor cu o conditie!
Noile reglementari aduse de ordinul din decembrie 2017 stabileste ca persoanele juridice si fizice pot sa nu mai fie inscrise pe lista datornicilor publicata de ANAF daca indeplinesc o anumita conditie.


In acest sens, ANAF a publicat recent Ordinul nr. 3501/2017 pentru modificarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 558/2016, in vigoare de la 11 decembrie 2017.
 
Se modifica astfel procedura anterioara din 29 ianuarie 2016 de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii (M. Of. nr. 78 din 3 februarie 2016).
 
 
In concret, societatile si persoanele fizice scapa de lista datornicilor in cazul in care obligatiile fiscale restante sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie sa o primeasca la randul lor de la stat, dar numai in cazul in care exista o cerere in curs de solutionare.
 
"Nu se considera ca un debitor inregistreaza obligatii fiscale restante in situatia in care suma obligatiilor fiscale datorate de debitor este mai mica sau egala cu suma de rambursat/restituit pentru care exista cerere in curs de solutionare", stabileste OANAF 3501/2017.
 
Redam mai jos noul Ordin ANAF nr. 3501/2017:
 
Avand in vedere avizul conform al Ministerului Finantelor Publice, comunicat prin Adresa nr. 736.468 din 29.11.2017,
 
in temeiul dispozitiilor art. 162 alin. (2) lit. a) si ale art. 342 alin. (1) si alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
 
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
 
Art. I. -
Procedura de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 558/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 3 februarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
 
1. Punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
 
"3. Nu sunt considerate obligatii fiscale restante:
 
a) obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut in actul de acordare a inlesnirii sau se afla in termenul de plata prevazut la art. 194 alin. (1) lit. d) din Codul de procedura fiscala, precum si celelalte obligatii fiscale care sunt conditii de mentinere a valabilitatii inlesnirilor la plata, daca pentru acestea nu s-au implinit termenele suplimentare astfel cum sunt prevazute la art. 194 alin. (1) din Codul de procedura fiscala;
 
b) obligatiile fiscale stabilite in acte administrative fiscale a caror executare este suspendata in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
 
c) obligatiile fiscale cu termene de plata viitoare stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat in conditiile legii;
 
 
d) obligatiile fiscale care nu se sting potrivit art. 266 alin. (9) din Codul de procedura fiscala;
 
e) creantele fiscale inscrise in titlurile executorii ce au stat la baza sechestrului pentru care s-a realizat valorificarea bunului cu plata in rate potrivit art. 253 din Codul de procedura fiscala, in limita diferentei de pret ce a fost aprobata la plata in rate."
 
2. Punctul 31 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"31. Nu se considera ca un debitor inregistreaza obligatii fiscale restante in situatia in care suma obligatiilor fiscale datorate de debitor este mai mica sau egala cu suma de rambursat/restituit pentru care exista cerere in curs de solutionare."
 
 
 
3. Punctul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"10. in cazul in care exista neconcordante intre evidenta debitorilor si sumele cuprinse in notificari, debitorii au dreptul sa se prezinte la organul fiscal central, in termen de 5 zile de la data comunicarii notificarii, in vederea punerii de acord asupra acestora. in caz contrar, obligatiile fiscale restante se publica pe pagina de internet proprie a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, asa cum au fost mentionate in notificare sau cele ramase nestinse din acestea la data publicarii, dupa caz."
 
4. Anexa nr. 3 se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
 
Art. II. -
 
 
Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de planificare, monitorizare si sinteza, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, Directia generala de tehnologia informatiei, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si organele fiscale centrale din subordinea acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
 
Art. III. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Mirela Calugareanu
Bucuresti, 5 decembrie 2017.
 

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016