Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Obligatiile PFA inainte de radierea de la Oficiul Registrului Comertului


de Ana Tudor la 18 Nov. 2015 Exclusiv
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatiile PFA inainte de radierea de la Oficiul Registrului Comertului
Inainte de radierea de la Oficiul Registrului Comertului, persoana fizica autorizata are obligatia de a anunta in scris organul fiscal competent despre intentia sa.


Instiintarea organului fiscal privind radierea PFA se face prin depunerea declaratiei cod 070 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere".

Declaratia trebuie completata la sectiunea E. DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL punctul 1. Taxa pe valoarea adaugata "Anularea inregistrarii in scopuri de TVA si scoaterea din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA", subpunct  1.14. "Ca urmare a incetarii activitatii sale economice".

Prin aceasta declaratie de mentiuni, PFA este radiata din Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Obligatia de anuntare a organului fiscal competent este reglementata prin art. 153 - Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA,, alin.  (11) din Codul fiscal.

"In cazul incetarii desfasurarii de operatiuni care dau drept de deducere a taxei sau in cazul incetarii activitatii sale economice, orice persoana inregistrata conform prezentului articol va anunta in scris organele fiscale competente in termen de 15 zile de la producerea oricaruia dintre aceste evenimente in scopul scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.
                    
Asadar, inainte de  radierea PFA de la Oficiul Registrului Comertului,  trebuia efectuata  anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA ca urmare a depunerii vectorului fiscal (declaratia cod 070) completat la sectiunea 1.14.

Pe baza declaratiei cod 070, se considera ca anularea TVA nu s-a efectuat din oficiu de catre organul fiscal competent, caz in care persoana fizica nu mai suporta consecintele de la art. 11 din Codul fiscal. Anularea efectiva a codului de inregistrare in scopuri de TVA a PFA radiate trebuie verificata pe site-ul Anaf in Registrul persoanelor impozabile in scopuri de TVA.
 


Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.75 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Lazar Constantin Tiberiu 2015-11-19 09:35:48

Buna ziua,

De ce nu mentionati explicit in titlu ,ca aceasta masura de a se depune formularul 070 se refera doar la platitorii de TVA ???

Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016