Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Oficial: ANAF supune aprobarii formularele 600 si 610


de Victor Achim la 04 Dec. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oficial: ANAF supune aprobarii formularele 600 si 610
Agentia Nationala de Administrare Fiscala supune dezbaterii publice un proiect de act normativ prin care propune urmatoarele:


a) aprobarea modelului si continutului formularului "Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate";
 
b) aprobarea modelului si continutului formularului "Decizie de impunere privind stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice" si a anexei "Situatie privind stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate";
 
c) aprobarea instructiunilor de completare a formularului "Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate".
 
Reamintim ca, de la 1 ianuarie 2018, vor intra in vigoare o serie de modificari in domeniul contributiilor sociale datorate de catre persoanele fizice, stipulate in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
 
Astfel, stabilirea contributiei de asigurari sociale, in situatia indeplinirii conditiilor prevazute de art.148, alin.(2) din Codul fiscal, se face de administratia fiscala competenta, in functie de un venit ales de contribuabil care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.
 
De asemenea, ANAF stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate in situatia realizarii de catre contribuabil a categoriilor de venituri prevazute la art.155 din Codul fiscal (venituri din activitati independente, venituri din asocierea cu o persoana juridica, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura sau venituri din alte surse) cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara. in acest caz, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste in functie de salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza.
 
Persoanele fizice obligate la plata contributiei de asigurari sociale, respectiv a contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, depun anual la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia, o declaratie pe propria raspundere cu privire la venitul ales asupra caruia datoreaza contributia de asigurari sociale, precum si incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim prevazut de lege in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate. In cazul celor care incep o activitate in cursul anului, declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
 
in situatia in care persoanele fizice nu indeplinesc conditiile prevazute la art.148 si 155 din Codul fiscal (realizarea de venituri sub un plafon minim), acestea pot opta pentru depunerea declaratiei si plata contributiilor in aceleasi conditii prevazute pentru persoanele obligate, potrivit legii. Optiunea este obligatorie pentru intregul an fiscal.
 
Pe baza declaratiei depuse de contribuabili, administratia fiscala competenta stabileste contributia de asigurari sociale, respectiv contributia de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, prin decizie de impunere.
 
In situatia incetarii sau suspendarii temporare a activitatii, potrivit legislatiei in materie, in cursul anului fiscal, contribuabilii depun la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, o declaratie in vederea stoparii obligatiilor de plata, potrivit art.151, alin.(3) si art.174, alin.(3) din Codul fiscal.
 
Conform art.148, alin.(5) si art.170, alin.(6) din cod, modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale, respectiv al declaratiei cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate, se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Sursa: ANAF

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016