Alaturi de PFA-uri si alti profesionisti, in categoria beneficiarilor de microgranturi sunt incluse si intreprinderile individuale, precum si intreprinderile familial, potrivit OUG nr. 199/2020.
Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat recent ca a fost o "scapare" ca nu au fost incluse pe lista beneficiarilor si aceste categorii.
"... pentru Schema 1, de microgranturi, am adaugat, asa cum era si normal - a fost o scapare -, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale care, conform legii IMM-urilor, sunt si ele intreprinderi mici si mijlocii. Deci, practic, in momentul de fata, Schema 1 acopera inclusiv micii comercianti, micii antreprenori care sunt organizati sub forma de intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.", a spus Popescu.
Microgranturile se acorda pe baza de contract de acordare a ajutorului de stat incheiat cu urmatoarele categorii de beneficiari:
a) intreprinderile mici si mijlocii care fac dovada prin situatiile financiare depuse ca nu detin salariati cu contract individual de munca la data de 31 decembrie 2019;
b) PFA/I.I/I.F, alti profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, care desfasoara profesii liberale reglementate prin acte cu putere de lege si ONG-uri cu activitate economica in unul din domeniile de activitate prevazute in anexa nr. 1.
De asemenea, au mai fost introduse si alte modificari prin OUG nr. 199/2020 care modifica si completeaza OUG 130/2020.
Microgranturile se acorda beneficiarilor care au obtinut o cifra de afaceri in exercitiul financiar anterior depunerii cererii de finantare de cel putin 5.000 euro la data depunerii cererii de finantare. Exceptia o reprezinta intreprinderilor mici si mijlocii care fac dovada prin situatiile financiare depuse ca nu detin salariati cu contract individual de munca la data de 31 decembrie 2019, care au fost infiintati in anul 2019, cu o cifra de afaceri mai mica de 5.000 euro, pentru care plafonul minim al cifrei de afaceri se calculeaza prin inmultirea numarului de luni intregi de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro.
Autor:
Viorica GhineaGhinea Viorica face parte din echipa
Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.