AJFP Teleorman (Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman) informeaza ca prin OUG nr. 48/2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 319 din 16 aprilie au fost aprobate masuri financiar-fiscale, dupa cum urmeaza:
CODUL FISCAL
Impozit pe veniturile microintreprinderilor
- a fost introdusa posibilitatea pentru platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor de a efectua sponsorizari catre institutii si autoritati publice, sumele respective urmand a fi scazute din impozitul datorat in limita a 20% din acesta; Impozit pe venit
- a fost introdusa o noua categorie de venituri neimpozabile: avantajele in natura acordate persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a ocuparii unor functii considerate de catre angajator/platitor esentiale pentru desfasurarea activitatii si care se afla in izolare preventiva la locul de munca sau in zone special dedicate in care nu au acces persoane din exterior, pentru o perioada stabilita de angajator/platitor, in cazul instituirii starii de asediu sau de urgenta, potrivit legii. Pentru aceste venituri nu se datoreza nici contributii sociale.
Derogare pentru indemnizatiile prevazute la art. XI alin. (1) si art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 si la art. 3 din Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor - prin derogare de la prevederile art. 60, 138^1 si 154 alin. (1) lit. r) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada starii de urgenta, pentru indemnizatiile prevazute la art. XI alin. (1) si art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 si la art. 3 din Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, respectiv din bugetul de stat, nu se acorda facilitati fiscale. Prevederile se aplica indemnizatiilor acordate din bugetul de asigurari pentru somaj sau bugetul de stat incepand cu luna aprilie 2020.
Derogare plata TVA la vama
- a fost completata lista bunurilor importate pentru care nu se face plata efectiva a TVA la organele fiscale.
OPERATORI JOCURI DE NOROC
- cererile de reautorizare a activitatii vor putea fi formulate pana cel mai tarziu in 90 de zile de la data incetarii starii de urgenta decretate.
- Pe durata starii de urgenta decretate in anul 2020, obligatiile de plata aferente autorizatiilor de exploatare a jocurilor de noroc traditionale se suspenda. Operatorii de jocuri de noroc nu datoreaza taxe aferente autorizatiilor de exploatare a jocurilor de noroc pentru intreaga perioada a starii de urgenta decretate.
IMPOZITUL SPECIFIC UNOR ACTIVITATI
- contribuabilii obligati la plata impozitului specific unor activitati, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru anul 2020, nu datoreaza impozit specific pentru perioada in care acestia intrerup activitatea total sau partial pe perioada starii de urgenta decretate.
- pentru a beneficia de prevederile de mai sus, contribuabilii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) intrerup activitatea total sau partial si detin certificatul pentru situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei;
b) nu se afla in insolventa.
LOTERIA BONURILOR FISCALE
- se suspenda extragerile lunare si ocazionale ale Loteriei bonurilor fiscale. Extragerile Loteriei bonurilor fiscale se reiau in termen de 90 de zile de la data incetarii starii de urgenta.
RAMBURSARE TVA
- prin derogare de la prevederile art. 169 din Codul de procedura fiscala, taxa pe valoarea adaugata solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, se ramburseaza de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale.
- prevederile de mai sus nu se aplica:
a) deconturilor cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare pentru care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, a fost inceputa inspectia fiscala in vederea solutionarii acestora;
b) deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, depuse de contribuabilii mari si de contribuabilii mijlocii, care se solutioneaza dupa efectuarea inspectiei fiscale anticipate, in cazul in care:
- contribuabilul are inscrise in cazierul fiscal fapte care sunt sanctionate ca infractiuni; - organul fiscal central, pe baza informatiilor detinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite;
- pentru contribuabilul respectiv a fost declansata procedura de lichidare voluntara sau a fost deschisa procedura de insolventa, cu exceptia celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, in conditiile legii speciale;
c) deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, depuse de alti contribuabili decat cei prevazuti la lit. b), care se solutioneaza dupa efectuarea inspectiei fiscale anticipate, in cazul in care:
- contribuabilul are inscrise in cazierul fiscal fapte care sunt sanctionate ca infractiuni; - organul fiscal central, pe baza informatiilor detinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite;
- pentru contribuabilul respectiv a fost declansata procedura de lichidare voluntara sau a fost deschisa procedura de insolventa, cu exceptia celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, in conditiile legii speciale;
- contribuabilul depune primul decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, dupa inregistrarea in scopuri de TVA;
- soldul sumei negative de TVA solicitat la rambursare provine din mai mult de 12 perioade de raportare lunare, respectiv 4 perioade de raportare trimestriale.
- pentru sumele rambursate in conformitate cu prevederile de mai sus, inspectia fiscala ulterioara se decide in baza unei analize de risc.
- aplicarea prevederilor inceteaza la 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta. - prevederile se aplica si deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare aflate in curs de solutionare si pentru care nu a fost emisa Decizia de rambursare a TVA pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
ESALONARE LA PLATA, EXECUTARE SILITA
- pentru plata cu intarziere a ratelor din graficele de esalonare neachitate in termen de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati conform Codului de procedura fiscala. In acest caz, pana la primul termen de plata dupa expirarea termenului de mai sus, organul fiscal competent, din oficiu, reface graficul de esalonare, cu respectarea perioadei de esalonare aprobate. Noul grafic de esalonare se comunica debitorului prin decizia organului fiscal.
- prin derogare de la prevederile art. 194 alin. (1), art. 195 alin. (10) si art. 200 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, conditiile de mentinere a valabilitatii esalonarilor la plata acordate potrivit legii se suspenda pana la implinirea termenului de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta.
- se suspenda sau nu incep masurile de executare silita, prin somatie si prin valorificarea bunurilor la licitatie, a creantelor bugetare, cu exceptia executarilor silite care se aplica pentru recuperarea creantelor bugetare stabilite prin hotarari judecatoresti definitive pronuntate in materie penala, provenite din savarsirea de infractiuni.
- termenele de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale si de a cere executarea silita, precum si cel al contribuabilului/platitorului de a cere restituirea creantelor fiscale, prevazute de Codul de procedura fiscala, se suspenda sau nu incep sa curga pana la implinirea termenului de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta.
- aplicarea prevederilor inceteaza la 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta.
DEPUNERE SITUATII FINANCIARE
Pentru depunerea situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2019, respectiv a raportarilor contabile anuale incheiate la 31 decembrie 2019, termenele prevazute la art. 36 alin. (1) si (3) si art. 37 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga pana la data de 31 iulie 2020 inclusiv.