Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

OUG nr. 87/2024: modificari si completari privind e-TVA, e-Factura si e-Transport


de Redactia PortalPFA la 03 Iul. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG nr. 87/2024: modificari si completari privind e-TVA, e-Factura si e-Transport
O.U.G. nr. 87/2024 privind modificarea unor acte normative in domeniul e-Transport, e-TVA si e-Factura, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 605 din 28.06.2024.


Irina Dumintrescu, consultant fiscal si expert contabil, a explicat pentru PortalCodulFiscal.ro care sunt prevederile aceste ordonante, pe care le detaliem mai jos:

e-TVA

"In domeniul e-TVA, ordonanta aduce urmatoarele modificari si completari prevederilor introduse recent prin OUG 70/2024:

- Decontul precompletat RO e-TVA se transmite pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata – anterior era prevazuta data de 20 a lunii urmatoare.

- Majorarea valorii absolute de la 1.000 lei la 5,000 lei pentru stabilirea diferentelor semnificative.

- Majorarea termenului pentru a transmite rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca raspuns la aceasta, de la 10 la 20 de zile de la data primirii notificarii.

- «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, pana la data de 1 ianuarie 2025.

- «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se aplica:
a) in situatia unor erori materiale;
b) in situatia in care nu exista suficiente informatii din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite randuri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informatii din bazele de date nu sunt corelate;
c) alte situatii prevazute prin ordin al ministrului finantelor."

- modificarea sanctiunilor pentru neindelinirea obligatiei de a raspunde la notificare in termenul de 20 de zile astfel: amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
 
- Prevederile privind raspunsul la notificarea de conformare, precum si celelalte prevederi de la art. 5 alin. (8)-(10), art. 7 si art. 8 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.
 
- Prevederile art. 5-8 se aplica in cazul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, incepand cu data de 1 august 2025.

e-Factura

 In domeniul e-Factura ordonanta aduce urmatoarele modificari si completari prevederilor introduse recent prin OUG 69/2024:

- Pana la data de 1 iulie 2025 nu este obligatorie utilizarea sistemului national RO e-Factura pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de catre institutele/centrele culturale ale altor state care activeaza pe teritoriul Romaniei in baza unor acorduri interguvernamentale. Pana la data de 1 iulie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania care livreaza bunuri/presteaza servicii catre aceste persoanenu au obligatia transmiterii facturilor emise catre acestea prin sistemul national RO e-Factura, cu exceptia situatiei in care beneficiarii au optat pentru utilizarea sistemului."

e-Transport

Pentru operatorii economici autorizati, se amana pana la 1 ianuarie 2025, sanctiunile pentru faptele savarsite si constatate incepand cu aceasta data, pentru transportul rutier international vizat de legislatia e-Transport.
Masura este necesara pentru evitarea unui blocaj la nivelul operatorilor economici autorizati care desfasoara activitati cu pondere semnificativa in economia nationala si care efectueaza in mod curent transporturi internationale de bunuri.

Foto: pexels.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016