Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Persoane fizice impuse la norma de venit. Cum pot beneficia de bonificatiile pentru Declaratia unica?


de Redactia PortalPFA la 19 Mai. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoane fizice impuse la norma de venit. Cum pot beneficia de bonificatiile pentru Declaratia unica?
Ordonanta nr. 69/2020 prevede acordarea bonificatiei de 5% pentru plata impozitului venit, a CAS-ului si a CASS-ului, respectiv 5% pentru depunerea Declaratiei unice prin mijloace electronice. Vom afla in continuare daca aceasta prevedere se aplica si pentru persoanele fizice care platesc la norma de venit. Si daca da, cum anume trebuie completata Declaratia unica.


Bonificatii pentru persoanele fizice impuse la norma de venit: raspunsul specialistului

 
Potrivit prevederilor art. II alin. (1) din OUG 69/2020, Prin derogare de la dispozitiile art. 121 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul impozitului pe venit, contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorate pentru veniturile realizate in anul 2019, pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, daca declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prevazuta la art. 122 din aceeasi lege se depune pana la 30 iunie 2020 inclusiv, se acorda urmatoarele bonificatii:
 
a) pentru plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, reprezentand obligatii fiscale anuale pentru anul 2019, se acorda o bonificatie de 5% din aceste sume, daca toate aceste obligatii fiscale de plata se sting prin plata sau compensare, integral pana la data 30 iunie 2020 inclusiv;
 
b) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate
 
Bonificatia se determina de contribuabil si se evidentiaza in mod distinct in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificarii ulterioare. Obligatiile fiscale de plata se determina prin diminuarea obligatiilor fiscale datorate cu valoarea bonificatiei.
 
La alin. (4) se arata ca prevederile alin. (1) -(3) sunt aplicabile si in cazul persoanelor fizice care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazute la art. 120 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in cazul persoanelor fizice care au optat in anul 2019 pentru plata contributiei de asigurari sociale sau a contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 148 alin. (3), respectiv art. 180 din aceeasi lege.
 
Contribuabilii pot beneficia de bonificatiile prevazute la alin. (1) prin completarea si depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul I. Date privind veniturile realizate, pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv, cu respectarea conditiilor prevazute la alin. (1).
 
Potrivit prevederilor art. 120 alin. (1) din Codul fiscal, contribuabilii care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 15 martie inclusiv a fiecarui an. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa.
 
Potrivit prevederilor pct. 36  alin. (1)  din Normele metodologice , in sensul art. 120 din Codul fiscal, contribuabilii care in cursul anului realizeaza venituri dintre cele prevazute la art. 61 lit. a), a1), c) si f) din Codul fiscal, cu exceptia celor pentru care s-a efectuat retinerea la sursa a impozitului pe venit, impozitul fiind final, au obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoane fizice prin care se declara venitul estimat a se realiza in anul in curs, chiar daca in anul precedent s-au inregistrat pierderi, precum si impozitul pe venit datorat estimat pentru anul in curs.
 
La alin. (4) se stabileste ca  obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (1) revine si contribuabililor care desfasoara activitatea in mod individual sau intr-o forma de asociere care nu da nastere unei persoane juridice, cat si contribuabililor pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit.
 
Asadar, din aceste prevederi rezulta ca si persoanele fizice pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit,  beneficiaza de aceasta facilitate , prin completarea si depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul I. Date privind veniturile realizate, pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv, cu respectarea conditiilor prevazute la alin. (1).

 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.2 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016