Luam, prin cele ce urmeaza, cazul unui PFA in sistem real, platitor de TVA, care achizitioneaza un autovehicul (autoturism care nu este folosit exclusiv pentru PFA) prin leasing financiar. Vom vedea ce cheltuieli pot fi deduse si care este regimul TVA.
Iata raspunsul specialistului:
Cheltuielile efectuate in legatura cu autoturismul respectiv pot fi legate direct de combustibil, piese de schimb si alte bunuri, servicii reparatii, spalatorie auto, etc. Atat dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrisa in facturile primite de la diversi furnizori/prestatori, cat si a cheltuielilor aferente se limteaza la deducere cu 50 % in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate in mod exclusiv in scopuri profesionale.
In situatia in care se cunoaste, inca de la data achizitiei ca autoturismul respectiv nu va fi utilizat integral in scopul activitatii economice constand, fie in operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, fie in venituri impozabile din punctul de vedere al impozitului pe profit, limitarea se efectueaza si pentru suma TVA aferenta achizitiei autoturismului.
Limitarea dreptului de deducere se evidentiaza prin decontul de TVA cod 300 reglementat recent prin O.P.A.N.A.F. nr. 591 din 27 ianuarie 2017 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata". Practic, valoarea achizitiei de bunuri si servicii se raporteaza la randul 22 “Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%, altele decat cele de la rd. 25”
Suma de la randul 22 se regaseste in totalul de la randul 29 "TOTAL TAXA DEDUCTIBILA (suma de la rd. 18 pana la rd. 27, cu exceptia celor de la rd. 18.1, 20.1, 25.1, 25.2, 25.3) ". Prin limitarea dreptului de deducere, suma TVA deductibila de la randul 29 nu se mai preia la randul 30 "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 297 SI ART. 298 SAU ART. 300 ….. " . Deci, limitarea dreptului de deducere se raporteaza "indirect" in decontul de TVA cod 300.
Valoarea facturilor primite de la furnizori/prestatori se raporteaza integral prin declaratia informativa cod 394, chiar daca suma TVA se limiteaza la deducere.
In concluzie, in cazul unei P.F.A., limitarea dreptului de deducere a TVA si a cheltuielilor aferente unui autoturism care nu este utilizat, exclusiv, pentru activitatea profesionala, nu diferenta de tratamentul fiscal aplicat, de catre o societate comerciala, pentru o situatie similara.