Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA cu activitate de taximetrie: 4 aspecte privind determinarea venitului net anual


de Redactia PortalPFA la 18 Iun. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu activitate de taximetrie: 4 aspecte privind determinarea venitului net anual
Conform legislatiei fiscale din Romania (Codul Fiscal), determinarea venitului net anual pentru PFA-urile care desfasoara activitati de taximetrie (CAEN 4932) poate fi realizata fie pe baza normelor de venit, fie in sistem real, in functie de optiunea contribuabilului si de anumite conditii legale. Baza legala si optiunile sunt detaliate, mai jos, de specialistii PortalContabilitate.ro:


1. Determinarea venitului pe baza normelor de venit

Art. 69 alin. (1) din Codul Fiscal prevede ca pentru contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente (altele decat profesiile liberale), venitul net anual se determina pe baza normelor de venit stabilite de ANAF: In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale definite la art. 67, venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii.

2. Obligatia de trecere la sistemul real

Art. 69 alin. (9) din Codul Fiscal stipuleaza ca daca venitul brut anual din anul fiscal anterior depaseste echivalentul in lei al sumei de 25.000 de euro, contribuabilii sunt obligati sa determine venitul net anual in sistem real incepand cu anul fiscal urmator. Acestia trebuie sa depuna declaratia unica pana la 25 mai inclusiv a anului urmator: Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

3. Optiunea pentru determinarea venitului in sistem real

Art. 691 alin. (1) din Codul Fiscal permite contribuabililor care obtin venituri din activitati independente si sunt impozitati pe baza normelor de venit sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate: Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68.

Art. 691 alin. (2) specifica faptul ca aceasta optiune este obligatorie pentru o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se reinnoieste automat daca nu se solicita revenirea la sistemul anterior prin completarea declaratiei unice si depunerea acesteia pana la 25 mai a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.

4. Exercitarea optiunii si obligatiile fiscale

Optiunea se exercita prin completarea declaratiei unice cu informatiile relevante pentru determinarea venitului net in sistem real si depunerea acesteia la organul fiscal competent pana la data de 25 mai a anului urmator pentru cei care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii pentru noii contribuabili (Art. 691 alin. (3)).

In concluzie, PFA-urile care desfasoara activitati de taximetrie sub codul CAEN 4932 pot determina venitul net anual fie pe baza normelor de venit, fie in sistem real, avand optiunea sa aleaga sistemul real in mod voluntar sau fiind obligate sa faca aceasta schimbare daca venitul brut anual in anul anterior depaseste 25.000 de euro.


Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016