Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

PFA cu activitate in domeniul constructiilor. Cum se face impozitarea?


de Viorica Ghinea la 23 Ian. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu activitate in domeniul constructiilor. Cum se face impozitarea?
Analizam in randurile urmatoarea situatia unei PFA cu domeniu CAEN - proiectare/arhitectura inregistrat cu impozit pe sistem real. Incepand cu 2019, acesta datoreaza taxe CAS si CASS pentru venitul minim de 3.000 lei daca realizeaza un venit lunar de 1.000 lei? Dar in cazul in care nu este si salariat in alta parte, care este impozitarea referitor la pensie, sanatate si impozit pe venit?


Raspunsurile la aceste nelamuriri le vom afla de la specialistul nostru in domeniu.

 

PFA cu activitate in domeniul constructiilor: raspunsul specialistului

 

Prin HG 937/2018 s-a prevazut un salariu de baza minim brut pe tara de 2.080 lei, respectiv de 2.350 lei pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare,cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare.

Prin art. 71 din OUG 114/2018, prin derogare de la prevederile art.164 alin.1 din Codul muncii, s-a prevazut ca in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.

Avand in vedere ca este vorba de o derogare de la dispozitiile din Codul muncii, se poate aprecia ca salariul minim de 3.000 lei se aplica in cazul persoanelor cu contract individual de munca – salariati din domeniul constructiilor, inclusiv celor care desfasoara activitati in domeniul arhitecturii, ingineriei si servicilor de consultanta tehnica cu codul CAEN 711.

In legatura cu utilizarea mai multor valori ale salariului de baza minim brut pe tara, la art. 146 alin. 5 5 din Codul fiscal s-a reglementat faptul ca, in situatia in care se utilizeaza, in aceeasi perioada, mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, diferentiat in functie de studii, de vechime sau alte criterii prevazute de lege, pentru determinarea CAS la contractele de munca cu timp partial prevazute la alin. 5 1 al art. 146 se ia in calcul valoarea salariului minim brut pe tara prevazuta pentru categoria de persoane pentru care se datoreaza contributia. Acelasi lucru este valabil si pentru CASS la contractele de munca cu timp partial conform art. 168 alin. 5 1 din Codul fiscal.

In privinta persoanelor fizice autorizate,acestea isi desfasoara activitatea in afara unui contract de munca, deci dispozitiile art. 71 din OUG 114/2018 nu le sunt aplicabile.

Este adevarat ca pentru aceste persoane, plafonul anual de venituri in functie de care se determina obligativitatea contributiilor sociale (CAS si CASS), precum si baza de calcul a acestora se stabilesc cu referire la  salariul de baza minim brut pe tara (plafon de 12 salarii minime) conform art. 148 alin. 1, alin. 2 si alin. 4, respectiv  art. 170 alin. 1, alin. 2 lit. a si alin. 4 din Codul fiscal.

Insa, spre deosebire de contractele de munca cu timp partial,unde s-a prevazut expres determinarea contributiilor sociale in functie de salariul minim brut pe tara prevazut pentru categoria de persoane pentru care se datoreaza aceste contributii, in cazul activitatilor independente nu s-a reglementat o prevedere similara., astfel ca plafonul pentru anul 2019 ar fi de 12 x 2.080 lei = 24.960 lei.

In aceste conditii, daca persoana fizica estimeaza realizarea unui venit net peste plafonul de 24.960 lei, atunci va datora CAS de 25% la valoarea aleasa, dar nu mai putin de salariul minim, adica minimum 2.080 lei x 25% = 520 lei/luna (dar poate alege si un venit lunar mai mare, spre exemplu 3.000 lei, iar CAS ar fi de 3.000 lei x 25% = 750 lei). Pentru CASS va datora 10% la salariul minim, adica 2.080 x 10% = 208 lei/luna.

Daca persoana fizica autorizata estimeaza ca va realiza in 2019 un venit net sub plafonul de 24.960 lei (12 x 1.000 lei = 12.000 lei), atunci nu va datora nici CAS, nici CASS deoarece obligativitatea datorarii acestor contributii intervine numai daca realizeaza venituri peste plafon. Ea poate opta insa pentru plata CAS si a CASS conform art. 148 alin. 3 si art. 180 alin. 1 lit. a din Codul fiscal, pentru a beneficia de pensie si asigurare medicala.

In cazul impozitului pe venit, acesta va fi datorat in mod obisnuit pe baza cotei de 10% de impozitare conform art. 120 1 alin. 2 si art. 123 alin. 1 din Codul fiscal, nefiind influentat in vreun fel de valoarea salariului minim brut pe tara.

Este recomandabil sa se urmareasca modificarile legislative, inclusiv la nivelul legislatiei secundare (norme metodologice) care se vor aduce in aceasta perioada, pentru clarificari suplimentare cu privire la modul de aplicare al modificarilor legislative intervenite in ultima perioada, cu incidenta si asupra contributiilor sociale datorate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente in domeniul constructiilor.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.21 din 84 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016