de Viorica Ghinea la 13 Dec. 2018
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
PFA-ul are clienti in orasul in care are sediul (norma de venit 30000), in Bucuresti, in doua sectoare, la ambele avand norma de venit de 31000 si Ilfov (norma de venit 39000). Legea spune ca se cumuleaza normele de venit pentru locurile diferite de desfasurare a activitatii. Ce inseamna acest lucru? Cum se calculeaza si cum se declara in declaratia unica? Ce taxe plateste PFA-ul in aceste caz? Vom afla raspunsurile la toate aceste nedumeriri in randurile urmatoare.
Iata raspunsul specialistului!
Conform pct. 8 alin. 2 din Normele metodologice date in aplicarea art. 69 din Codul fiscal in situatia in care un contribuabil desfasoara aceeasi activitate in doua sau mai multe locuri diferite pentru care venitul net se determina, de catre contribuabil, pe baza normelor anuale de venit, stabilirea venitului net anual se efectueaza prin insumarea nivelului normelor de venit, corectate potrivit criteriilor specifice de la fiecare loc de desfasurare a activitatii.
Codul fiscal si normele metodologice de aplicare nu contin nicio precizare cu privire la intelesul notiunii de loc de desfasurare a activitatii, dar tinand cont de prevederile art. 85 din Codul de procedura fiscala referitoare la sediile secundare un asemenea loc ar trebui sa aiba un minim grad de permanenta si sa fie la dispozitia PFA. Spre exemplu, daca la unul dintre clientii PFA-ul dispune de un birou la dispozitie, unde vine regulat pentru acordarea consultantei in tehnologia informatiei pe o perioada mai mare de timp, atunci sediul clientului poate fi considerat ca loc de desfasurare a activitatii PFA-ului. In schimb, daca prezenta la sediul clientilor este minima (spre exemplu, doar se instaleaza anumite programe sau echipamente) si fara caracter de continuitate, atunci nu se poate spune ca sediul fiecarui client in parte reprezinta un loc de desfasurare a activitatii pentru PFA.
Ca atare, se va considera un singur loc de desfasurare a activitatii, chiar daca desfasurarea activitatii implica si deplasari la sediile clientilor.
Veniturile se vor declara in declaratia unica ca venituri impuse pe baza de norme de venit. Pentru aceste venituri persoana fizica va datora impozitul pe venit 10%, la care se adauga si CAS 25% si CASS 25%, acestea ultime doua daca veniturile nete cumulate sunt cel putin egale cu 12 salarii minim brute pe tara, dupa cum se prevede la art.148 alin.1,respectiv art. 170 alin.1 din Codul fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii