Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

PFA cu activitate suspendata. Cum trebuie completata Declaratia unica?


de Redactia PortalPFA la 15 Apr. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu activitate suspendata. Cum trebuie completata Declaratia unica?
Dezbatem in randurile urmatoare cazul unei PFA cu norma de venit de31.400 lei/an, care si-a suspendat activitatea de la data 13 martie 2019. Specialistul ne va prezenta modul de completare a Declaratiei unice si care este tratamentul referitor la CAS si CASS. Are datoria de a plati CAS si CASS pe perioada 01.01.2019-13.03.2019?


PFA cu activitate suspendata: raspunsul specialistului

 

Referitor la CAS

Potrivit art 151 alin (12)-(14) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

,, (12) Persoanele fizice care datoreaza contributia si care in cursul anului fiscal se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit art.150, cele care intra in suspendare temporara a activitatii sau isi inceteaza activitatea potrivit legislatiei in materie depun la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, declaratia prevazuta la alin. (3) si isi recalculeaza contributia datorata si declarata pentru anul in curs.

(13) Recalcularea contributiei se efectueaza, dupa cum urmeaza:

a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 148 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 148 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
c) rectificarea venitului ales care nu poate fi mai mic decat plafonul prevazut la lit. a);
d) determinarea contributiei datorata recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art.138 asupra venitului ales prevazut la lit. c).
(14) In situatia in care venitul net realizat corespunzator lunilor de activitate este mai mic decat plafonul determinat la alin. (13) lit. a) nu se datoreaza contributia de asigurari sociale’’.
Norme metodologice (pct 8 alin 4 si 5):

,,(4) Persoanele fizice care incep sa desfasoare o activitate independenta sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala in cursul anului verifica incadrarea in plafonul anual prevazut la art.148 alin. (2), corespunzator numarului de luni de activitate. Plafonul luat in calcul se stabileste proportional cu numarul lunilor de activitate ramase pana la sfarsitul anului. In situatia in care veniturile nete cumulate estimate a se realiza pana la sfarsitul anului sunt cel putin egale cu plafonul recalculat, persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale pe care o determina conform art. 151 alin. (13) din Codul fiscal.

(5) Acelasi tratament se aplica si pentru situatia in care, in cursul anului, persoanele fizice se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit art. 150 din Codul fiscal, isi suspenda temporar activitatea sau isi inceteaza activitatea, potrivit legislatiei in materie.In acest caz, contributia nu se datoreaza incepand cu luna in care intervine modificarea’’.
Referitor la CASS
Potrivit art 174 alin 12-14 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal;

,,(12) Persoanele fizice prevazute la art. 170 alin. (1) care in cursul anului fiscal intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, precum si cele care isi inceteaza activitatea depun la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, declaratia prevazuta la alin. (3) si isi recalculeaza contributia datorata si declarata pentru anul in curs.
(13) Recalcularea contributiei se efectueaza, astfel:

a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 170 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) rectificarea bazei anuale de calcul raportata la numarul lunilor de activitate;
c) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 170 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
d) determinarea contributiei datorate, recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art. 156 asupra bazei de calcul determinata la lit. b).
(14) In situatia in care venitul net realizat corespunzator lunilor de activitate este mai mic decat plafonul determinat la alin. (13) lit. a) nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate’’.

Norme metodologice: (pct 16, alin si 5)

,, (4) Persoanele fizice care, in cursul anului, incep o activitate independenta sau incep sa realizeze venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) - h) verifica incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 170 alin. (2), corespunzator numarului de luni de activitate. Plafonul luat in calcul se stabileste proportional cu numarul lunilor de activitate ramase pana la sfarsitul anului. In situatia in care veniturile nete cumulate estimate a se realiza pana la sfarsitul anului se incadreaza in plafonul recalculat, persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pe care o determina conform art. 174 alin. (13) din Codul fiscal.

(5) Acelasi tratament se aplica si pentru situatia in care, in cursul anului, persoanele fizice se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit art. 154 din Codul fiscal, isi suspenda temporar activitatea sau inceteaza activitatea, potrivit legislatiei in materie.In acest caz, contributia nu se datoreaza incepand cu luna in care intervine modificarea’’.

   Asadar, in termen de 30 de zile de la suspendarea activitatii, PFA trebuia sa depuna declaratia unica,completand capitolul II,, Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate’,recalculand contributiile datorate pentru anul in curs.

Salariul minim pentru anul 2019 =2080

Plafon anual = 24.960 lei (2080*12 luni)
- recalcularea plafonului anual corespunzator numarului de luni de activitate:
24960/12 x 2 luni de activitate = 4.160 lei
- incadrarea venitului net estimat pentru lunile de activitate in plafonul recalculat:
31400/12 x 2 luni =5.233 lei
Suma de 5233 lei depaseste plafonul recalculat de 4160 lei, drept urmare PFA datoreaza CAS in suma de 1040 lei (4160*25%) si CASS in suma de 416 lei (4160 *10%).

In concluzie se va completa capitolul II din Declaratia unica (,,Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate’’), cu suma de 1040 lei reprezentand CAS si suma de 416 lei reprezentand CASS.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.79 din 12 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016