Analizam cazul unei PFA care desfasoara activitati de cazare in regim hotelier, fiind inregistrata la Registrul Comertului cu cod CAEN 5520. Aceasta inchiriaza un apartament pe care il detine in regim hotelier prin Booking si Airbnb. Clientii isi fac rezevarea si PFA incaseaza de la Booking (mai putin comisionul pe care si-l retin). Booking emite o factura pentru comisionul retinut.
PFA cum isi inregistreaza veniturile? In baza incasarilor din extras sau ar trebui sa emita facturi catre toti cei care au facut rezervari? La Booking se vede doar numele persoanei care face inchirierea, fara alte informatii despre persoana respectiva. In privinta serviciilor de la Booking, in cursul lunii august, Booking a solicitat cod de TVA si am facut demersurile necesare in scopul obtinerii codului de TVA special pentru servicii UE. Airbnb nu a cerut acest cod, face o situatie pentru comision cu TVA 19%.
PFA poate face incasarea in baza extrasului de banca pentru rezervarile de la Booking si Airbnb? Daca nu, ce document trebuie sa faca pentru veniturile incasate? Pentru perioada de dinaintea lunii septembrie 2021 (data obtinerii codului special de TVA) ce obligatii declarative are PFA pentru factura emisa de Booking? Dupa acea data am depus d390. PFA are alte obligatii declarative?
PFA cu activitati de cazare pe Booking: raspunsul specialistului
Pana la obtinerea codului de tva, PFA nu are implicatii declarative si de plata deoarece prestatorul a facturat serviciul cu tva romanesc, aplicand un regim special (exceptie prevazuta la art. 307 alin. (6) din Codul fiscal).
Nu putem spune acelasi lucru pentru factura de la Booking. Dupa obtinerea codului de tva, declarati in 301 (si platiti tva) si 390 si facturile nedeclarate in perioadele anterioare (la fel cum veti proceda dupa obtinerea codului special de tva).
La art. 319 alin. (6) si (7) din Codul fiscal regasim urmatoarele prevederi:
(6) Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;
b) pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o, impozabila in Romania in conditiile prevazute la art. 275 alin. (2), cu exceptia cazului in care persoana impozabila utilizeaza regimul special prevazut la art. 315;
c) pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) - c);
d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre operatiunile mentionate la lit. a) si b).
(7) Prin exceptie de la alin. (6) lit. a) si d), persoana impozabila nu are obligatia emiterii de facturi pentru operatiunile scutite fara drept de deducere a taxei conform art. 292 alin. (1) si (2).
Beneficiarul serviciilor de cazare nu este Booking/AirBNB, ci clientul care se cazeaza. Prin urmare, PFA trebuie sa emita facturi catre clientii care se cazeaza.
Pentru achizitia serviciului de comisionare intracomunitar, PFA va trebui sa achite TVA in Romania deoarece aceste servicii intra pe regula generala B2B de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal din punct de vedere al locul prestarii (care este sediul beneficiarului serviciilor de comisionare, adica in Romania).
Daca PFA este neplatitoare de tva, va plati efectiv tva prin decontul special, formularul 301, in baza codului special de tva obtinut pentru servicii intracomunitare primite (conform art. 317 din Codul fiscal).
In concluzie, venitul brut din activitati independente este valoarea cazarilor. Din acest venit brut deduceti cheltuiala (sumele platite/retinute) cu intermediarii Booking/AirBNB. Documentele de inregistrare a incasarilor/platilor/compensarilor vor fi extrasele de cont si situatiile intocmite de prestatori.
Pentru serviciile primite platiti tva in Romania (19%x valoare comision) prin formularul 301.
Facturile de la Booking/AirBNB (care au cod valid de tva) se declara in 390.