de Viorica Ghinea la 16 Oct. 2018
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
In schimb, grupul de firme va renunta la contestarea executarii silite. In acest sens au incheiat un document, prin care PFA renunta la creanta si recupereaza cheltuielile de judecata. Din document reiese ca toate partile recunosc prestarea de servicii din facturi (nu sunt contestate facturile).
PFA este platitoare de TVA la incasare. Pentru facturile pe care le-a emis, dar nu le-a incasat, iar acum renunta la incasarea lor, se va colecta TVA-ul din facturi? Intrucat contabilitatea PFA este in partida simpla si anularea creantei nu reprezinta incasare, se va mai lua in calcul la venitul brut anual impozabil al PFA-ului? Suma incasata in cont (cheltuieli de judecata) se considera venit impozabil la PFA?
Iata raspunsul specialistului!
Avand in vedere ca prestarile de servicii au fost efectuate, la scoaterea din evidenta contabila, respectiv la data incheierii documentului cu privire la renuntarea la incasarea a acestora trebuie sa colectati TVA, conform prevederilor de la pct. 26 alin. (7) din Codul fiscal, pe care le redam in continuare:
"Pct. 26 alin.(7) In sensul art. 282 alin. (3) din Codul fiscal, prin incasarea contravalorii livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii se intelege orice modalitate prin care furnizorul/prestatorul obtine contrapartida pentru aceste operatiuni de la beneficiarul sau ori de la un tert, precum plata in bani, plata in natura, compensarea, cesiunea de creante, utilizarea unor instrumente de plata."
Conform art. 68 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal in venitul brut impozabil sunt incluse si veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta. Prin urmare, sumele din facturi pentru care s-a renuntat la incasare vor fi luate in calculul venitului brut anual impozabil al PFA, chiar daca nu au fost incasate.
De asemnea sunt venituri impozabile, in sensul impozitului pe venit, veniturile privind recuperarea cheltuielilor de judecata, iar cheltuileilile de judecata efectuate sunt cheltuieli deductibile.
Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Dana Hristu – Consultant fiscal.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii