Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

PFA cu norma de venit. 3 informatii utile in 2018


de Viorica Ghinea la 28 Iun. 2018
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu norma de venit. 3 informatii utile in 2018
Ce inseamna mai exact o PFA cu norma de venit? Norma de venit este suma fixa stabilita anual de catre directiile finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea.


Pentru a lamuri multe dintre neintelegerile aparute din cauza schimbarilor petrecute in ultimele luni, vom dezbate un caz concret al unei PFA cu norma de venit. Luam drept exemplu o persoana fizica autorizata cu cod CAEN 6202 (activitati de consultanta in tehnologia informatiei) inregistrat pe norma de venit si neinregistrat in scopuri de TVA. A fost obtinut cod special de TVA cu perioada fiscala lunar pentru prestarea de servicii intracomunitare unei societati din Germania platitoare de TVA.

Vom analiza mai jos urmatoarele probleme pe care pe poate intampina o PFA cu norma de venit in 2018.


1. Care sunt declaratiile obligatorii ce trebuie depuse lunar (declaratia 300, 301, 390 pentru codul special de TVA)?

2. In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri sau servicii ce cod de TVA, se declara partenerului extern si care sunt declaratiile obligatorii ce trebuie depuse lunar?

3. Care este plafonul de trecere de la norma de venit in sistem real si care sunt implicatiile fiscale?


 

PFA cu norma de venit: raspunsul specialistului
 

1) Potrivit prevederilor art. 278 alin (2) din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Pentru prestarile de servicii catre persoane impozabile din UE, aveti obligatia depunerii declaratiei recapitulative formular 390 conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, prin raportarea la cod P.

Intrucat serviciile sunt neimpozabile pe teritoriul Romaniei, fiind taxabile la beneficiar,nu trebuie sa depuneti decontul 301 “Decont special de taxa pe valoarea adaugata”.
 
Prin decontul special de TVA cod 301 nu se raporteaza valoarea prestarilor intracomunitare de servicii efectuate de catre o persoana impozabila care se afla in regimul special de scutire reglementat prin art. 310 din Codul fiscal.
 
2) Potrivit prevederilor art. 318 din Codul fiscal, alin 4 lit. b) din Codul fiscal, persoanele inregistrate conform art. 317 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA:

1.furnizorului/prestatorului, atunci cand au obligatia platii taxei conform art.307 alin. (2)-(6) si art.308;
2.beneficiarului, persoana impozabila din alt stat membru, catre care presteaza servicii pentru care acesta este obligat la plata taxei conform echivalentului din alt stat membru al art. 307 alin. (2).

Asadar, in situatia in care efectuati achizitii intracomunitare de bunuri respectiv prestari servicii,pentru care aveti obligatia platii taxei pe valoarea adaugata,veti prezenta furnizorului/prestatorului codul special de TVA ( cel obtinut pentru prestarile de servicii intracomunitare).

Potrivit prevederilor art. 276 alin (1) din Codul fiscal, locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

Astfel,achizitia intracomunitara de bunuri are locul de impozitare acolo unde se incheie expedierea sau transportul bunurilor.
Potrivit prevederilor art.308 alin.(1) persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la plata taxei.

Asadar, pentru achizitiile intracomunitare de bunuri beneficiarul este obligat la plata efectiva a taxei la bugetul statului.

Serviciile care se incadreaza in prevederile regulii generale de taxare reglementate prin art. 278 alin.(2) din Codul fiscal aplicabil in Romania care prevede ca: "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice….." sunt neimpozabile la prestatorul intracomunitar, dar impozabile la beneficiarul din Romania.Regula generala de taxare prevede ca locul unui serviciu este locul unde este stabilit beneficiarul care utilizeaza serviciul respectiv.

Astfel, achizitiile de servicii intracomunitare de la o persoana impozabila reprezinta pentru societatea din Romania o operatiune impozabila taxabila,pentru care beneficiarul este obligat la plat taxei,conform prevederilor art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, taxa pe care o va plati efectiv la bugetul statului . 

Pentru achizitiile de servicii si bunuri intracomunitare taxabile in Romania,beneficiarul din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:

a) sa taxeze serviciul la o baza de impozitare determinata prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul/prestatorul stabilit in UE;
b) sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 19% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului a; 
c) sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna taxarii serviciului;
d) sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod (390 VIES) denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu simbolul A si S care reprezinta achizitii intracomunitare de bunuri/servicii.
e) sa raporteze achizitia de bunuri/sevicii intracomunitare prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata".
Potrivit prevederilor art. 310 alin (10) din Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:
a)nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile prevazute la art. 297 si 299;
b)nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau pe alt document.

3) Potrivit prevederilor art. 69 alin.(9) din Codul fiscal, contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
 
Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator ?i sa depuna declara?ia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
Asadar, in situatia depasirii plafonului de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator se determina venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate,ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri asa dupa cum se mentioneaza la a rt. 67 din Codul fiscal.
 
Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente,determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate sunt prevazute la art. 68 din Codul fiscal.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.63 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Constantin 2019-05-08 13:25:39

Se obliga a fi depusa declaratia 390 in cazul care prestarea serviciilor de catre PFA are loc in statul membru UE unde isi are sediul si societatea careia ii sunt prestate serviciile?

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016