de Viorica Ghinea la 10 Oct. 2018
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
PFA-ul are cod activitate 6202 “Activitate de consultanta in tehnologia informatiei”, venitul net anual din PFA, va fi determinat pe baza normelor de venit.
Norma de venit pentru anul 2018 aferenta zonei, cod CAEN, este in suma de 50.100. Fiind angajata si cu contract de munca, persoana va avea o diminuare a normei de venit cu 60%, rezulta astfel o norma de venit ajustata in suma de 20.040 lei.
Iata mai jos care sunt dilemele pe care le are PFA-ul cu norma de venit si care este solutia gasita de expertul nostru pentru fiecare caz in parte!
Dilema 1
Activitatea ar putea fi considerata dependenta in conditiile in care:
- persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru?
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti?
- activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii?
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii?
Dilema 2
In conditiile in care veniturile realizate de PFA sunt sub nivelul normei de venit (20.040 lei), ce obligatii fiscale are PFA-ul (ce impozite, contributii datoreaza, respectiv ce obligatii declarative are)?
Dilema 3
In conditiile in care veniturile realizate de PFA sunt peste nivelul normei de venit (20.040 lei), dar sub 100.000 euro, ce obligatii fiscale are PFA-ul (ce impozite, contributii datoreaza, respectiv ce obligatii declarative are)?
Dilema 4
In conditiile in care veniturile realizate de PFA sunt peste 100.000 euro, ce obligatii fiscale are PFA-ul (ce impozite, contributii datoreaza, respectiv ce obligatii declarative are)?
Intr-adevar o activitate independenta este acea activitate care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Insa, daca o persoana fizica presteaza, in calitate de persoana fizica autorizata, activitati stabilite in fisa postului, in baza unui contract individual de munca, reconsiderarea activitatii este foarte probabila. Aceasta chiar daca activitatea prestata in calitate de persoana fizica autorizata indeplineste cel putin 4 criterii.
Daca s-ar admite situatia descrisa de dvs ar insemna orice angajator poate sa incalce prevederile legale privind timpul de munca al unui salariat, prevederile legale privind contributiile sociale datorate pentru veniturile din salarii, etc, incheind cu acesta si un contract de prestari servicii in care salariatul are calitatea de PFA.
In anul 2018, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, datoreaza contributia de asigurari sociale, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente care se estimeaza a se realiza in anul curent.
Prin urmare, daca nivelul normei de venit este de cel putin 22800 lei (12 salarii de baza minime brute) PFA datoreaza contributia la sistemul de pensii in cota de 25%. Nu are relevanta daca PFA realizeaza venituri sub/peste nivelul normei.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul ales de persoana fizica, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.
In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, mentionam ca aceasta se datoreaza global tinand cont si de alte venituri realizate de o persoana fizica.
Astfel, persoana fizica datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza un venit anual de cel putin 12 salarii de baza minime brute pe tara din urmatoarele surse:
• venituri din activitati independente;
• venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
• venituri din cedarea folosintei bunurilor;
• venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
• venituri din investitii;
• venituri din alte surse.
Veniturile care se iau in calcul sunt:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice,;
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
e) venitul si/sau castigul din investitii. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse.
Cota contributiei la sistemul de sanatate este de 10%.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.
Astfel si in cazul contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, ceea ce conteaza este daca nivelul normei de venit cumulate cu celelalte venituri mai sus enumerate (daca sunt realizate) este de cel putin 22800 lei. Daca nu este de cel putin 22800 lei, contributia la sistemul de sanatate nu se datoreaza.
In consecinta, in privinta contributiilor sociale nu va raportati la suma de 100.000 Euro ci la plafonul de 12 salarii de baza minime. Daca acest plafon este atins, PFA depune declaratia unica.
Conform art 69 alin. (9) din Codul fiscal, contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Rodica Mantescu – consilier juridic.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii