Analizam in continuare daca o PFA cu norma de venit poate sa isi deduca cheltuiala cu casa de marcat. Daca da, cum se completeaza in declaratia unica valoarea aparatului fiscal?
Specialistul nostru clarifica in continuare prevederile Codului fiscal si ne explica daca o PFA cu norma de venit poate beneficia de aceasta facilitate.
PFA cu norma de venit - deducere casa de marcat: raspunsul specialistului
Potrivit prevederilor
art. 122 alin. (1) din Codul fiscal, contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real, au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii impozitului anual pe venit.
La alin. (4) lit. a) se mentioneaza ca Nu se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I, pentru urmatoarele categorii de venituri:venituri nete determinate pe baza de norma de venit, cu exceptia celor care au completat si depus declaratia prevazuta la art. 85 alin. (4 indice 9) si art. 120 alin. (4);
Potrivit prevederilor art. 123 alin. (1) din Codul fiscal, impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil determinat potrivit art. 118 din care se deduce costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, aprobata prin Legea nr. 64/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, puse in functiune in anul respectiv.
Prin urmare, in vederea definitivarii impozitului anual pe venit, PFA cu norma de venit nu depune declaratia de la art. 122 si nu poate sa-si deduca contravaloarea casei de marcat din impozitul datorat.
Aceste facilitati se aplica pentru PFA care isi determina venitul net in sistem real.
Aceasta cheltuiala nu este deductibila la determinarea venitului net anual, conform prevederilor art. 68 alin. (7) lit. k) indice 2 din Codul fiscal, insa, isi pot diminua impozitul cu contravaloarea aparatelor de marcat electronice fiscale.
Autor:
Redactia PortalPFARedactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.