Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

PFA. Deductibilitate cheltuieli cazare si transport. Poate beneficia de diurna?


de Cecilia Pavelescu la 28 Nov. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA. Deductibilitate cheltuieli cazare si transport. Poate beneficia de diurna?
In randurile de mai jos, va propunem cazul unui PFA care deruleaza activitate de inginerie si consultanta si fara angajati si care re un contract cu o firma din Franta. Activitatea se desfasoara in Franta. Pe perioada contractului (6 luni) inginerul a adus spre decontare cheltuieli cu cazarea, cu combustibil si masa servita in Franta. Pentru autoturismul folosit in Franta are un contract de inchiriere cu o firma din Romania. Stabilim in ce masura cheltuielile cu cazarea, inchirierea autoturismului si a combustibilului sunt deductibile (50% cele cu inchirierea si combustibil), precum si cheltuiala cu masa servita. De asemenea, vom vedea in ce masura poate acest PFA sa beneficieze de diurna.


Potrivit prevederilor art.68 alin  (4) lit. a), b) si h)  din Codul fiscal, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt:

a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente;
b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
h) sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport, altele decat cele prevazute la alin. (7) lit. k);

Alin  (7) lit. k) arata ca Nu sunt cheltuieli deductibile: in cota 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta.

Potrivit prevederilor din Normele metodologice de aplicare, in sensul prevederilor art. 68 alin. (7) lit. k) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii si expresiile prevazute, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, se considera a fi utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii au semnificatiile prevazute la pct. 68 din normele metodologice date in aplicarea art. 298 alin. (6) din Codul fiscal din titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata".
 
Daca vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 68 alin. (4) si (5) din Codul fiscal
legate de aceste vehicule, cu exceptia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplica regulile privind amortizarea prevazute la art. 28 titlul II din Codul fiscal, dupa caz. In cadrul cheltuielilor supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecarui vehicul, inclusiv cele reprezentand: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta etc.

In vederea acordarii deductibilitatii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizarii vehiculelor se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Asadar, cheltuielile cu combustibilul si chiria autoturismului sunt cheltuieli deductibile integral in situatia in care se face dovada utilizarii exclusive in scopul desfasurarii activitatii (este important sa aveti in vedere si prevederile contractuale).

Cheltuielile de cazare sunt deductibile daca acestea sunt efectuate  in scopul desfasurarii activitatii. Nu sunt cheltuieli deductibile cheltuielile cu masa servita si nu poate beneficia nici de diurna intrucat dupa cum si dvs. ati mentionat aceste cheltuieli sunt deductibile doar pentru salariatii PFA (masa servita sau indemnizatia )  pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, dupa cum se prevede la art.68 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal.




Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Elena Garofil - Consultant fiscal


 


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.43 din 7 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016