de Viorica Ghinea la 24 Oct. 2018
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Luam drept exemplu cazul unui PFA infiitat in luna octombrie 2018. Veniturile estimate pentru anul 2018 sunt de 40000 lei (mai mari de 22800 lei). Desi este salariat trebuie sa plateasac atat contributia la pensie, cat si pe cea la sanatate. Cat are de platit pentru pensie avand in vedere ca este infiintat din octombrie 2018: 3 x 475 lei = 1425 lei sau 12 x 475 = 5700 lei? La fel si pentru contributia la sanatate: 3 x 190 sau 12 x 190 lei? In plus, daca are venituri din cedarea folosintei bunurilor, poate sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 2 ani? Care este articolul din Codul fiscal ce prevede acest lucru, vom afla de la specialistul nostru.
Iata raspunsul specialistului!
Persoana fizica autorizata care se infiinteaza in luna octombrie 2018 si depasete plafonul recalculat pentru aceasta perioada datoreaza CAS pentru venitul ales ce nu poate fi mai mic decat plafonul recalculat de 5.700 lei (1.900 lei/luna x 3 luni de activitate). Astfel, venitul anual ales poate fi minim 5.700 lei iar CAS datorata de persoana fizica in anul 2018 va fi de 1.425 lei. (5.700 lei x 25%).
Baza legala:
Art. 151 alin. (10) si (13) din Codul fiscal
Persoana fizica care obtine venituri din activitati independente datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri:
- venituri nete din activitati independente,
- venituri din drepturi de proprietate intelectuale,
- venituri din asocierea cu o persoana juridica,
- venituri nete din cedarea folosintei bunurilor,
- venituri din investitii,
- venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
- venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal.
Veniturile care se iau in calcul sunt:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice,;
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
e) venitul si/sau castigul din investitii. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.
Daca in anul 2018 nu realizeaza si alte venituri decat din salarii si activitati independente si in cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza recalcularea corespunzator celor 3 luni de activitate (art. 174 alin. (10) si (13) din Codul fiscal). CASS datirata pentru 2018 va fi 570 lei (5.700 lei x 10%).
De asemenea doresc va va intreb daca am venituri din cedarea folosintei bunurilor pot sa primesc indemnizatia de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si care este articolul din Codul fiscal care prevede acest lucru.
Indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor se acorda in conformitate cu prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Conform art. 2 din aceasta ordonanta, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Astfel, veniturile care se iau in calcul la acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt: venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ca atare, la acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se iau in calcul veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu – Economist.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii