Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA la norma de venit. Care este procedura de radiere si cum se calculeaza impozitul datorat?


de Alina Ilie la 25 Apr. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA la norma de venit. Care este procedura de radiere si cum se calculeaza impozitul datorat?
In articolul de fata prezentam aspecte referitoare la procedura prin care o PFA la norma de venit se poate radia incepand cu 1 iunie (deoarece se angajeaza cu contract de munca). Declaratia unica nu a fost depusa si vom stabili cum se calculeaza impozitul datorat si daca se raporteaza la numarul de luni active.


La ANAF, potrivit art. 90 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, La incetarea calitatii de subiect de drept fiscal, persoanele sau entitatile inregistrate fiscal prin declaratie de inregistrare fiscala potrivit art. 81 si 82 trebuie sa solicite radierea inregistrarii fiscale, prin depunerea unei declaratii de radiere. Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal si trebuie insotita de certificatul de inregistrare fiscala in vederea anularii acestuia.
 
Dupa obtinerea certificatului de radiere se va depune si formularul 700 in care se va completa date cu privire la starea contribuabilului, avand in vedere reglementarile din Instructiunile de completare a D700 aprobate prin OPANAF 1699/2021, in care se prevede ca D700 se depune si pentru:
- radierea inregistrarii fiscale a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.
 
In cazul depunerii declaratiei de radiere prin mijloace electronice de transmitere la distanta actul doveditor cu privire la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal, se va anexa in format electronic, iar certificatul de inregistrare fiscala va fi transmis organului fiscal competent, fie prin posta, cu confirmare de primire, fie prin depunerea la organul fiscal competent, in vederea anularii acestuia.
 
Din punct de vedere al Declaratiei unice, potrivit art. 120 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente (...) si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, (...), potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
 
Astfel, trebuie depusa Declaratia unica prin care se recalculeaza taxele datorate pentru anul in curs pentru perioada de activitate. Declaratia unica se depune in termen de maxim 30 de zile de la data rezolutiei de radiere eliberata de ONRC.
 
Prin urmare, fiscal, trebuie sa depuna declaratia unica pentru anul 2022 si in termen de 30 de zile de la radiere se depune si declaratia unica pentru anul 2023 si D 700, unde se completeaza capitalul cu date privind starea contribuabilului.
 
Referitor la impozitul pe venit, potrivit pct. 8 alin. (10) din Normele metodologice emise pentru aplicarea Codului fiscal, Pentru contribuabilii impusi pe baza de norme de venit, care isi exercita activitatea o parte din an, in situatiile prevazute la alin. (8) si (9), norma anuala de venit aferenta perioadei efectiv lucrate se recalculeaza de catre contribuabili, prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se inmulteste cu numarul zilelor de activitate. .
 
Perioada efectiv lucrata (01.01.2023 31.05.2023) = 31 zile (ianuarie) + 28 zile (februarie) + 31 zile (martie) + 30 zile (aprilie) + 31 zile (mai) = 151 zile de activitate
 
Norma de venit ajustata se calculeaza astfel: norma de venit publicata pentru intreg anul 2023 / 365 zile x 151 zile de activitate, respectiv norma de venit recalculata aferenta perioadei efectiv lucrate = Norma de venit anuala / 365 zile x 151 zile de activitate.
 
Impozit aferent anului 2023 = Norma de venit recalculata aferenta perioadei efectiv lucrate x 10 % 
 
 
Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.25 din 14 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016